Bij studentenprotesten met tienduizenden deelnemers in verschillende steden in Bangladesh zijn de afgelopen dagen ten minste zestien doden gevallen. Ook raakten tientallen actievoerders gewond, melden internationale persbureaus donderdag. Onder meer in de hoofdstad Dhaka gaat een deel van de demonstranten gewapend met stenen de confrontatie met de politie aan, die op haar beurt met rubberkogels en traangas schiet. De studenten zeggen donderdag heel Bangladesh plat te willen leggen, enkel ziekenhuizen en ambulances zouden mogen blijven functioneren. Meerdere universiteiten houden hun deuren gesloten tot de spanningen zijn afgenomen. De autoriteiten hebben uit voorzorg de toegang tot mobiel internet geblokkeerd.
Kiem van de massale protesten is de onvrede over een oud systeem waarbij dertig procent van de overheidsbanen wordt voorbehouden aan de nazaten van veteranen die in 1971 meevochten tijdens de onafhankelijkheidsoorlog van Bangladesh tegen Pakistan. Deze constructie is volgens de demonstranten discriminerend. Ook zou ze de getrouwen van de regeringspartij bevoordelen, aangezien die partij destijds de onafhankelijkheidsstrijd aanvoerde.
Voor hoogopgeleide jongeren in Bangladesh is het ondanks de groeiende economie lastig om een goede baan te vinden. In combinatie met corruptie en de ondoorzichtige sollicitatieprocedures bij overheidsinstanties zorgt dat voor grote frustratie bij studenten, schrijft de Bengaalse krant Daily Star. Jaarlijks solliciteren ruim 400 duizend pas afgestudeerden voor een baan bij de ambtenarij. Er is slechts plek voor 3.000 nieuwelingen per jaar.
Al langer onvrede
In 2018 brak eveneens protest uit over het quotumvan overheidsbanen voor familieleden van veteranen. De regering besloot de regel daarop te schrappen, maar het Hooggerechtshof schortte dat besluit op na petities van nazaten van de onafhankelijkheidsstrijders. Op 7 augustus spreekt de rechter zich uit over de kwestie. In een tv-toespraak riep de autoritaire premier Sheikh Hasina de studenten woensdag op te wachten op dat vonnis. „Onze studenten zullen gerechtigheid krijgen.” Haar regeringspartij beschuldigt de oppositie ervan de onrust op te stoken. De massale protesten volgen enkele maanden op de opnieuw door Hasina ‘gewonnen’ verkiezingen, die uit protest door de oppositiepartijen werden geboycot.
Lees ook
Sheikh Hasina won in januari opnieuw ‘schijnverkiezingen’ in Bangladesh, met een opkomst van slechts 40 procent