Tv-recensie | Haaien in alle soorten en maten op Discovery deze week, met scherpe tanden en veel bloed

In Nederland hebben we maar één Freek Vonk, maar als je naar de Shark Week op Discovery kijkt, ontdek je dat er veel meer Freek Vonken op de wereld rondlopen. Drukke, geestdriftige biologen die beginnen te schreeuwen als ze een dier hebben gevonden, bij voorkeur een zeldzame gevaarlijke. Freek Vonk pronkt graag met zijn verwondingen maar hij heeft in ieder geval al zijn ledematen nog. Dat terwijl zijn Australische evenknie Paul de Gelder een arm en een been moet missen na een aanvaring met een haai. Het avontuur is pas echt geslaagd als je in het ziekenhuis eindigt. Op de aftiteling staan steeds een paar ingehuurde artsen vermeld.

De Amerikaanse zender Discovery houdt al sinds 1988 de jaarlijkse Shark Week met iedere dag een andere documentaire over haaien. Ze staan geprogrammeerd om half twee ’s middags, maar je kunt ze tegen betaling ook bekijken op streamingdienst HBO Max. De Shark Week lag in het verleden onder vuur van biologen wegens onwetenschappelijke eenzijdigheid. Het Amerikaanse onderzoek ‘Shark, Lies and Videotape’ (2021) stelt dat de Shark Week ongefundeerde angst voor haaien voedt. In 42 procent van de titels staan negatieve woorden als dodelijk, angst, aanval. De afkeer van haaien zou een negatief effect hebben op de haaienstand. Een derde van de soorten kraakbeenvissen (haaien, roggen, etc.) wordt met uitsterven bedreigd.

Eerlijk gezegd verwacht ik ook geen wetenschappelijke zorgvuldigheid als ik naar de Shark Week kijkt. Het gaat om de spanning en sensatie. Geen kalme, deftige Richard Attenborough die de schoonheid van de schepping bezingt maar waaghalzen die tussen de haaien zwemmen en ze uit hun hand laten eten. In The Deadliest Bite doen duikers een wedstrijdje welke haaiensoort het hardste bijt. Ze laten de haaien bijten in een bijtmeter op een stok, waarmee ze de snelheid, kracht en scherpte van de beet meten. Een enthousiaste haai bijt de hele meter kapot. „Holy Sharknado!”

De Japanse zee-engel

En staan haaien er slecht op deze Shark Week? In The Deadliest Bite (maandag) en Great White Serial Killers: Sea of Blood (vrijdag) worden ze inderdaad neergezet als verscheurende moordenaars. In de grootste hit Belly of the Beast: Bigger & Bloodier (zondag) bouwen de tv-makers een nepwalvis om een bloedig feestmaal van een groep witte haaien te filmen. Maar daar staan twee documentaires tegenover die juist in het teken staan van de haaienbescherming, met een duidelijke waarschuwing tegen de overbevissing. Hier zijn zeldzame schoonheden te zien die in niets lijken op de gebruikelijke monsters.

In Alien Sharks: The Ghosts of Japan (woensdag) zoekt een onderzoeker naar de bedreigde Japanse zee-engel: een platte haai die zich onder het zand verstopt. Onderweg komt hij de Japanse reuzenkrab en de prehistorisch ogende franjehaai tegen. Twee fluweelijshaaien beginnen na vangst spontaan te baren waardoor de onderzoekers opeens een stel schattige babyhaaien in hun armen houden. Sharktopia (dinsdag) heeft hetzelfde recept, maar nu in Indonesië met de zebrahaai. Hier is de bijvangst een epaulettenhaai, die met zijn vinnen over de zeebodem wandelt, en de wobbegong, een platte gestippelde haai met een baardje.

Hart van Nederland (SBS6) deed ook een beetje mee aan de Shark Week met een item over haaienvissers op de Noordzee. Door de opwarming van de aarde worden in de Noordzee steeds vaker haaien aangetroffen. Sportvissers gaan op haaienjacht onder leiding van bioloog Niels Brevé van Sportvisserij Nederland. Die onderzoekt de haaien, daarna gooit hij ze weer terug. Brevé vermoedt dat de Oosterschelde een broedplaats voor haaien is geworden. Dus misschien krijgen we volgend jaar een Nederlandse editie van Shark Week.