Opinie | Rusland raakte ons kwijt, maar zal ons ook weer terugvinden

Is het belangrijker stil te staan bij MH17 als die tragedie tien jaar geleden is, dan negen of elf? En hoeft het niet meer, zodra iedereen die het meemaakte er niet meer is? MH17 is zoveel meer dan alleen menselijk leed. Samen met de annexatie van de Krim was het ook een afscheid. De Russen zeiden ons vaarwel. Zij gingen hun eigen weg, was het signaal. Die weg is gewelddadig en kwaadaardig, ook voor de Russen zelf. En om die reden zal die weg ook weer verlaten worden.

Ooit zal de Russische ambassadeur hier in Den Haag diepe spijt betuigen over de rol van het land bij het neerschieten van vlucht MH17, in 2014. De ambassadeur zal beamen dat Rusland grote fouten heeft gemaakt, die onbeschrijflijk leed veroorzaakt hebben en het verwerken van dat leed in de weg hebben gestaan. Ooit zal een Russische president hiervoor de verantwoordelijkheid nemen en deemoedig erkennen dat de fouten onmogelijk hersteld kunnen worden. En ooit zal Rusland die schande moeten accepteren en een begin maken met rechtzetten van wat niet recht te zetten valt.

Rusland zal de onderzoeken die het in 2014 naar de toedracht heeft gedaan, en die sindsdien geheim bleven, samen met onderliggende getuigenverklaringen overhandigen aan het Joint Investigation Team. We zullen weten waaróm die raket werd afgevuurd. Indien het op tijd de weg terug naar het licht vindt, zal Rusland de tot levenslang veroordeelde betrokkenen Igor Girkin, Sergej Doebinski en Leonid Chartsjenko aanhouden en met de Nederlandse autoriteiten afspraken maken over waar zij hun levenslange straf zullen uitzitten.

Rusland zal een groot aantal andere betrokkenen aanhouden. Het zal hen aanklagen voor roekeloosheid, grove schendingen van het oorlogsrecht en interne procedures, evenals voor het bezoedelen van de naam van het Russische volk. Dat laatste zal ook de kern van de aanklacht vormen tegen de architecten van de leugen- en desinformatiecampagne die de houding van de Russische Federatie in dit dossier zo lang heeft gekenmerkt. Doorzichtig en onnodig.

Daarnaast zal Rusland de procedures, doctrines en militaire opleidingen aanscherpen die bescherming van burgerluchtvaart boven conflictgebieden moet garanderen. En uiteindelijk zullen we in gesprek raken over de wijze waarop nabestaanden en overige getroffenen gecompenseerd kunnen worden voor de gemaakte fouten, het immense leed en de onnodige duur daarvan.

Dit is van tijdelijke aard

Dit vooruitzicht geeft mij als nabestaande een betoverend gevoel van opluchting en hoop. Al tien jaar worstel ik met de vraag waar Rusland en wij elkaar zijn kwijtgeraakt. En hoewel ik regelmatig twijfel aan de Russische volksaard, als die er al is, weet ik waar we elkaar weer kunnen tegenkomen. Op het menselijke niveau, bij gedeelde kernwaarden als waarheid, gerechtigheid en begrip voor elkaars pijn en verlangens.

Driehonderd levens waarvan iemand besliste dat ze niet verder geleefd mochten worden

Die herkenning op het menselijke niveau liet ons Dostojevski lezen en naar Rachmaninov luisteren. We begrepen elkaar bij het bewonderen van doeken van Repin en de gedichten van Poesjkin. De aantrekkingskracht is gebouwd op gedeelde kennis van het leven.

Dat cynische politiek ons nu scheidt, is van tijdelijke aard. Want ook Russische ouders leren hun kinderen niet te liegen, omdat de waarheid hen zal inhalen. Ook Russische ouders drukken hen op het hart sorry te zeggen, omdat ze weten dat de toekomst meer waarde heeft dan het verleden. En ook zij zullen onfatsoenlijk gedrag van hun kinderen straffen.

Niet voor niets is, na het verlies en het verdriet, de straffeloosheid een van de meest onverteerbare dingen voor nabestaanden van MH17. Van de drie veroordeelden lopen er nog twee vrij rond. Bovendien, deze drie waren weliswaar verantwoordelijk, maar niet de moordenaars. Van de Russische bemanning van de lanceerinstallatie is niemand veroordeeld, laat staan gestraft. Dat geldt ook voor degenen die hen met dit wapen op pad hebben gestuurd en van wie ze hun orders kregen.

Die straffeloosheid is onverteerbaar, omdat zij lijnrecht indruist tegen de diep gevoelde waarde van gerechtigheid. Gerechtigheid voor de driehonderd mensen wier leven op gruwelijke wijze is afgenomen. Driehonderd zielen, die dat lot niet verdienden. Driehonderd zielen, waarvan er tachtig nog geen achttien jaar mochten worden. Levens waarvan iemand besliste dat ze niet verder geleefd mochten worden. Onverteerbaar.

Menselijkheid voorop

Elk leven moet tellen. Voor het roven van deze 298 levens dient rekenschap te worden afgelegd. Dat kan alleen als de Russische Federatie volledige openheid van zaken geeft. Zonder waarheid is er geen gerechtigheid. En zonder gerechtigheid geen rekenschap.

Om die openheid te vorderen, staan jaarlijks 298 lege stoeltjes voor de Russische ambassade in Den Haag. De witte stoelen benadrukken de menselijke maat en staan letterlijk tegenover de duistere politiek van doodzwijgen, cynisme en leugens. Die stoelen vormen een terugkerend beroep op de waarden die wij mensen met elkaar delen. Een terugkerend protest, maar in de vorm van een uitgestoken hand. Van mens tot mens.

Noem het naïef te denken dat de hierboven beschreven gebeurtenissen ooit werkelijkheid zullen zijn. Ik noem het vertrouwen in onze diepste waarden, die ooit weer door het politieke pantser zullen heenbreken. Ik ben ook maar een mens.


Lees ook

Fotograaf Ilvy Njiokiktjien legde kort ramp plekken vast die verbonden waren met de levens van slachtoffers. Na vijf en na tien jaar keerde ze terug.

2024: de slaapbank is naar zolder verhuisd, het bureau is doorgeschoven naar die plek, maar veel is tien jaar later hetzelfde gebleven.