Maltese Metsola herkozen tot voorzitter Europarlement

De Maltese Roberta Metsola is herkozen als voorzitter van het Europees Parlement. Dinsdag stemde een ruime meerderheid van 562 van de 720 Europarlementariërs voor een tweede termijn voor Metsola, die het voorzitterschap al sinds januari 2022 bekleedt. Als voorzitter zit Metsola debatten voor en is ze het gezicht van het EP naar buiten.

De steun voor de christen-democrate was opvallend groot en breed verdeeld over het politieke spectrum. De afgelopen 2,5 jaar heeft Metsola zich ontwikkeld tot een geliefd voorzitter, die geprezen wordt om de zichtbaarheid die ze het instituut heeft gegeven. De Maltese zit sinds 2013 in het Europees Parlement en werd onlangs met een recordaantal stemmen in eigen land herkozen.


Lees ook

Dit profiel van Roberta Metsola uit 2023

De heikele vraag: is EP-voorzitter Metsola zélf wel de geschiktste kandidaat om de nodige hervormingen door te voeren?

Haar verkiezing is ook onderdeel van het traditionele uitruilspel tussen grote Europese politieke families, waarin ook de posities van voorzitters van de Europese Commissie en Europese Raad en die van de EU-buitenlandchef worden verdeeld. De komende 2,5 jaar hebben de christen-democraten als grootste groep in het parlement ‘recht’ op zowel het voorzitterschap van Commissie als Parlement, daarna zou in principe weer een sociaal-democraat het EP moeten gaan leiden. Zij zijn na de christen-democraten het grootst.

Nieuw parlement

Roberta Metsola (1979) groeide op in de Maltese stad Gzira. Ze zette zich als student in voor het EU-lidmaatschap van Malta en studeerde een jaar aan het Europa College in Brugge. In de jaren daarna werkte ze voor de Maltese ambassade in Brussel en de buitenlanddienst van de Europese Commissie. Als Europarlementariër profileerde ze zich sinds 2013 met name op de thema’s migratie en de rechtsstaatcrisis in haar eigen land.


Lees ook

Het nieuwe EU-parlement is groter, mannelijker en rechtser

Dinsdag leggen de nieuw verkozen Europarlementariërs de eed af. Daarna kiezen ze een nieuwe voorzitter, vicevoorzitters en penningmeester. De parlementariërs zijn voor vijf jaar gekozen.

De verkiezing van de nieuwe voorzitter was deze dinsdag het eerste agendapunt voor het nieuwe Europarlement, dat even daarvoor beëdigd werd. Later deze week stemmen de Europarlementariërs nog over vicevoorzitters en penningmeesters. Donderdag volgt dan de spannendste stemming: die over een nieuwe termijn voor Ursula von der Leyen als voorzitter van de Europese Commissie. Of de Duitse het haalt, lijkt tot op het laatste moment onzeker te blijven.