Terreurdreiging Spelen bestaat, maar Parijzenaren laten zich niet gek maken

Speciale drones die kwaadaardige soortgenoten uit de lucht kunnen vissen. AI-camera’s die verdachte bewegingen in menigten kunnen detecteren. Hele delen van Parijs waar je een QR-code moet kunnen laten zien om toegang te krijgen. Meer dan een miljoen screenings van sporters, medewerkers en vrijwilligers. 40.000 beveiligers die worden ingezet. 45.000 agenten en gendarmes, die alle mogelijke scenario’s hebben geoefend. 10.000 Franse militairen en nog eens ruim 2.000 buitenlandse. En dan nog al het minder zichtbare werk dat achter de schermen gebeurt.

De veiligheidsoperatie voor de Olympische Spelen van Parijs is duizelingwekkend. Het sportevenement, dat van 26 juli tot en met 11 augustus plaatsvindt in Parijs, gevolgd door de Paralympische Spelen van 28 augustus tot en met 8 september, moet een evenement worden dat Fransen bijeenbrengt na de afgelopen woelige jaren. Maar de terreurdreiging in het land is onverminderd hoog en de maatschappelijke spanningen zijn op een hoogtepunt door de verhitte geopolitieke én nationale context – Frankrijk heeft net turbulente parlementsverkiezingen achter de rug. Kunnen de Spelen op een veilige manier verlopen?

Het is niet te ontkennen: ja, er is een reële terreurdreiging. „We hebben in Frankrijk al jaren een verhoogd dreigingsniveau”, zegt terrorisme-expert Marc Hecker van onderzoeksinstituut IFRI telefonisch. In Frankrijk geldt sinds de grote jihadistische aanslagen van 2015 en 2016 afwisselend het allerhoogste niveau en één stapje daaronder – sinds de aanslag in Moskou eind maart geldt het allerhoogste niveau.

Als er wat gebeurt, zal het meteen de hele wereld overgaan. En dat is wat terroristen willen: zichtbaarheid en angst zaaien.

Marc Hecker
terrorisme-expert

Hecker: „De dreiging is niet meer zo groot als in 2015, vooral omdat Islamitische Staat geen grote voet meer aan de grond heeft in Syrië en Irak. Maar echt weg is ze nooit geweest: sinds 2017 zijn er meer dan veertig jihadistische aanslagen verijdeld in Frankrijk.” Andere aanslagen werden niet voorkomen, van de moord op docent Samuel Paty in 2020, tot de Duitse toerist die afgelopen december in Parijs werd doodgestoken door een man die het aanvankelijk op Joden had gemunt.

En de Olympische Spelen vormen een geschikt doelwit voor terroristen. „Het is een wereldwijd evenement met een enorme klankkast. Er zijn 20.000 geaccrediteerde journalisten en miljoenen toeristen van over de hele wereld komen met mobieltjes in hun zak. Als er wat gebeurt, zal het meteen de hele wereld overgaan. En dat is wat terroristen willen: zichtbaarheid en angst zaaien.”

Ook in het verleden werden de Spelen geraakt. In 1972 bestormde een Palestijnse terreurgroep bij de Spelen van München de Israëlische afdeling in het olympisch dorp, waarbij twee leden van de Israëlische ploeg werden doodgeschoten.Bij de hierop volgende gijzeling kwamen nog eens negen Israëlische sporters en officials om het leven. In 1996 kwam er bij de Spelen van Atlanta iemand om het leven toen een terrorist die boos was over „wereldwijd socialisme” een bom liet ontploffen in een park. In elk geval één iemand had concrete plannen voor ‘Parijs’: eind mei werd een Tsjetsjeen opgepakt die een ‘islamitisch geïnspireerde’ aanslag had willen plegen bij een olympische voetbalwedstrijd.

Spelen én dreiging al zichtbaar

In het centrum van Parijs, waar de openingsceremonie en verscheidene wedstrijden plaatsvinden, zijn zowel de voorbereidingen voor de Spelen als de terreurdreiging al zichtbaar. Op de Place du Trocadéro-et-du-11-Novembre staan enorme tribunes klaar voor de openingsceremonie die daar en op de Seine zal plaatsvinden. Voor het Assemblée Nationale prijken kleurrijke standbeelden van sporters. De Tuilerieën en de Place de l’Hôtel de Ville worden opgepoetst en zijn daarvoor goeddeels afgesloten.

In dezelfde centraal gelegen buurten kom je overal beveiligers en politie tegen. Op iedere straathoek zie je de rode driehoek van het nationale veiligheidsplan Vigipirate – die het heersende terreurdreigingsniveau toont. Ook de zwaarbewapende militairen van Vigipirate patrouilleren er veelvuldig met serieuze blikken onder hun bruine baretten.

Toch lijkt de mogelijkheid van terreur tijdens de Spelen geen onderwerp dat Parijzenaren erg bezighoudt. „Ik had er niet eens over nagedacht dat er een terreurdreiging kon zijn”, zegt de 22-jarige medewerker Jeremy Brito De Barros – helemaal in het zwart, behalve zijn oranje vape – van kledingwinkel Mango. „Ik heb nog niemand gehoord over dat ze bang zijn voor een aanslag”, zegt de achttienjarige scholier Mehdi Azib.

De veertigjarige bouquiniste Marie Bernard kent evenmin angst, zegt ze schouderophalend, terwijl ze zit te breien voor haar kast met boeken en toeristische prullaria langs de Seine. „We hebben in Parijs zo vaak grote evenementen. En er worden zulke verstrekkende maatregelen getroffen dat ik de indruk heb dat ze het wel goed in de gaten houden.”

De veertigjarige bouquiniste Marie Bernard.
Foto Valentina Camu

Die gelatenheid heeft ermee te maken dat Fransen gewend zijn om te leven met de latente dreiging. Voor toeristen kan het misschien beangstigend zijn om zwaarbewapende militairen te zien patrouilleren, zegt Hecker. „Maar voor de meeste Fransen is het een geruststellend en bekend beeld.” Hierbij speelt mee dat Fransen relatief veel vertrouwen hebben in het leger, de gendarmerie en (in mindere mate) de politie. Dit zegt ook Brito de Barros: „Soms zie ik ze niet eens, zo erg ben ik eraan gewend. En eerlijk: in deze tijden is het belangrijk dat mensen worden beperkt in hun bewegingsvrijheid om de veiligheid te bewaken.”

En misschien wel omdát Parijs zo vaak geraakt is door terreur, laten inwoners zich niet door dreiging beïnvloeden. Zo vertelt de 68-jarige gepensioneerde dermatoloog Alain Konqui dat hij vlakbij het kantoor van het satirische blad Charlie Hebdo woont, dat in 2015 het decor werd van een jihadistisch bloedbad. Hij is ergens wel bang voor een aanslag tijdens de Spelen, onder meer vanwege maatschappelijke spanningen sinds de Gaza-oorlog en de politieke onrust in Frankrijk. „Het kan gebeuren. Maar wat moeten we doen? We gaan niet stoppen met leven en spenderen onze dagen niet trillend van angst.”

De zeventienjarige Max Haddad zegt dat „iedereen in Frankrijk in spanning leeft door de catastrofale politieke situatie en de [veelal valse] bommeldingen van de afgelopen maanden” – onder meer vliegvelden en scholen werden geraakt. „Maar ik moet gewoon met de metro, ook al maakt me dat bang”, zegt hen. „Ik wens de toekomstige ik veel succes.”

Max Haddad (17) en Cam Mouchel (19).
Foto Valentina Camu



Lees ook

Parijs heeft meer zorgen dan voorpret over Olympische Spelen

Aankondigingen van de Olympische Spoelen (26 juli-11 augustus) op Hôtel de Ville, het stadhuis van Parijs. Burgemeester Anne Hildalgo roept haar stadgenoten op om thuis te blijven.

‘Ik ga zonder angst naar de Spelen’

Hoe groot de kans precies is dat er een aanslag kan plaatsvinden, is niet te zeggen. Maar terrorisme-expert Hecker heeft een geruststellende boodschap: hij noemt de opgetuigde veiligheidsoperatie „ongeëvenaard” en benadrukt dat alle mogelijke doemscenario’s worden onderzocht. Ook onderstreept hij dat de Franse diensten veel ervaring hebben met (het voorkomen van) aanslagen. „De afgelopen jaren is de capaciteit van de staat, op het gebied van wetgeving, materieel gezien, technisch gezien en op menselijk niveau, enorm versterkt. Ik ben zelf iedere dag bezig met terrorisme en ik ga ook gewoon naar de Spelen. Ik ga wedstrijden kijken met mijn familie, zonder angst te hebben.”

Dit betekent niet dat de kans nul is. Hecker noemt de openingsceremonie kwetsbaar, omdat die op de Seine plaatsvindt en er 120 staatshoofden en 300.000 toeschouwers bij aanwezig zullen zijn (hoewel er ook een minder riskant plan B is). Ook zou het Israëlische team een doelwit kunnen vormen voor terroristen die de oorlog in Gaza willen wreken. „Het meest waarschijnlijk is een low cost-aanslag, zoals een eenling die een mes trekt. Dat kan tot paniek leiden, maar dat zijn wel aanslagen met relatief weinig slachtoffers.”

We gaan niet stoppen met leven en spenderen onze dagen niet trillend van angst

Alain Konqui (68)

Een ‘meer catastrofaal scenario’ acht Hecker minder aannemelijk. „En met deze aantallen beveiligers en militairen zal een kwaadwillend persoon die iets probeert binnen een paar tienden van een seconde worden geneutraliseerd.” Reëler dan een grote aanslag zijn andere veiligheidsrisico’s: van cyberaanvallen (die volgens Hecker „zonder twijfel” veelvuldig zullen worden uitgevoerd) tot verdrukkingen in het openbaar vervoer als stations ontruimd moeten worden na een achtergelaten tas – al jaren beleid in Frankrijk. En in Frankrijk is er altijd kans op demonstraties – waarbij geweld soms niet geschuwd wordt.

De 22-jarige Jeremy Brito de Barros.
Foto Valentina Camu

Nieuwe snufjes

Sommigen uiten zorgen over de veiligheidsoperatie zélf. Hoewel de meeste Fransen het geruststellend vinden om militairen te zien, boezemt de enorme aanwezigheid van politie en leger sommigen ook angst in. Zo zegt de 35-jarige fotograaf Nora Roun, die midden in de veiligheidszone woont, dat ze bang is voor de politiecontroles die ze naar verwachting veelvuldig zal krijgen tijdens de Spelen. „Ik heb een immigratieachtergrond, dus ik ben degene die altijd gecontroleerd wordt, degene die wordt getutoyeerd, aan wie geen respect wordt getoond. Zeker nu het [radicaal-rechtse] RN zo groot is, voel ik me niet beveiligd door onze veiligheidsdiensten.” Bouquiniste Marie Bernard vindt de aanwezigheid van militairen ook niet fijn, omdat ze „wapens eng” vindt.

En sommigen uiten zorgen over de nieuwe technieken die worden ingezet. Zo blijken de drones die kwaadaardige andere drones moeten pakken niet altijd te werken. En de inzet van de speciale AI-camera’s is volgens Amnesty International in strijd met het recht op privacy. Ook vreest de ngo dat de camera’s gedragingen van „gestigmatiseerde groepen” zoals daklozen zouden kunnen aanmerken als ‘verdacht’, wat tot discriminatie zou kunnen leiden.

De in Sport en Veiligheid gespecialiseerde socioloog Bastien Soulé van de Universiteit van Lyon zegt dat „niet zeker is of deze technieken al ver genoeg ontwikkeld zijn om effectief te zijn, terwijl de wet er wel voor wordt opgeruimd” – een speciale olympische wet heeft de inzet van de AI-camera’s tijdens de Spelen mogelijk gemaakt. „De staat doet dit vooral om te laten zien dat het er alles aan doet om de veiligheid te waarborgen”, denkt hij. Het risico bestaat volgens hem dat echte veiligheidsrisico’s onderschat worden door de focus op nieuwe snufjes.


Lees ook

Zij wil Parijs transformeren

Burgemeester  Hidalgo rijdt door Parijs op een deelfiets van Vélib.

De komende weken zal Parijs verder gevuld worden met tribunes, aankondigingsborden en voorpret. Maar ook met meer camera’s, beveiligers en militairen. Er staat veel op het spel: een grote aanslag of ontwrichtende demonstratie zou „een mislukking voor de veiligheidsdiensten” betekenen, in de woorden van Hecker, en „het internationale imago van Frankrijk bevlekken”. „Sport is ook soft power en de hoop is, zoals altijd, dat de Spelen zullen leiden tot meer evenementen, meer toeristen, meer bedrijven die interesse tonen in ons land. Dat de hele wereld een paar weken naar Parijs kijkt, is riskant, maar ook een enorme kans.”