Afgelopen maand stierven 1.300 pelgrims tijdens de hadj in Mekka, waar temperaturen opliepen tot 51,8 graden Celsius. Dichterbij, in Griekenland, overleden zes toeristen tijdens abnormaal warm weer. Reisorganisatie TUI heeft inmiddels de eerste vakanties van het zomerseizoen moeten annuleren, wegens aanhoudende natuurbranden op het door extreme droogte geteisterde Kos.
Rampen zoals deze worden de norm zolang regeringen en grote bedrijven ervoor kiezen ons afhankelijk te houden van fossiele brandstoffen. Europa’s historische verantwoordelijkheid voor de klimaatcrisis is enorm, net als zijn huidige uitstoot: 5,4 ton CO2 per persoon, zes keer zoveel als Afrika. Intussen subsidiëren 29 van de 53 Europese landen nog steeds fossiele brandstoffen.
Toerisme is hiermee onlosmakelijk verbonden. Klimaatverandering zal in de toekomst toerisme op veel plaatsen beperken. Tegelijkertijd zal de broeikasgasuitstoot van het toerisme in 2030 5,3 procent van het wereldwijde totaal bedragen. Veruit het grootste deel van die uitstoot (86 procent) zal voor rekening komen van de luchtvaart. Bij ongewijzigd beleid veroorzaakt de luchtvaart de komende 25 jaar nog 0,1 graad extra opwarming.
Niet goed genoeg
Met een nieuwe Europese Commissie in aantocht is dit een goed moment voor reflectie. Wat deed Europa tot dusver om het toerisme toekomstbestendig te maken? En hoe moet het nu verder?
De uitgaande Commissie heeft zeker een begin gemaakt. In de nasleep van de coronapandemie steunde ze bedrijven in de toerismesector bij het vergroenen. Allerlei bedrijven en brancheorganisaties deden vervolgens ambitieuze beloften en toezeggingen. Ook in Nederland liet de brancheorganisatie een fraaie nieuwe duurzaamheidsvisie schrijven. Maar dat is lang niet genoeg.
Veel partijen in de Europese toerismesector beseffen nog nauwelijks welke gevolgen zij zullen ondervinden van klimaatverandering. Neem bijvoorbeeld de Nederlandse reisbranche. 165 van 199 onderzochte touroperators stellen zichzelf bloot aan beduidende risico’s op versneld waardeverlies en het stranden van activa door klimaatverandering en omdat zij zich niet snel genoeg aanpassen. Zo zal hotelvastgoed in bestemmingen kwetsbaar voor klimaatverandering versneld aan waarde verliezen, door bijvoorbeeld omzetdaling en stijgende verzekeringskosten. Bedrijven die ervoor kiezen vliegvakanties aan te blijven bieden naar verre bestemmingen zijn met name kwetsbaar. Zij komen onder toenemende maatschappelijke en soms ook juridische druk te staan. Ook in de rest van Europa hebben toeristische bedrijven nog genoeg werk te doen, liet een inventarisatie van de Commissie onlangs zien.
Concrete maatregelen
Ervan uitgaan dat de toerismesector zichzelf met een duwtje in de rug van de EU wel verduurzaamt, is dus niet genoeg. Zolang business-as-usual loont, zullen marktpartijen de verantwoordelijkheid voor klimaatactie terug blijven leggen bij overheden en consumenten. Daarom moet het toerisme te maken krijgen met concrete maatregelen, zowel op het gebied van volksgezondheid als mobiliteit.
Wat volksgezondheid betreft, moet worden voorkomen dat toeristen en werknemers blootgesteld worden aan extreme hitte. Europa warmt twee keer sneller op dan het mondiale gemiddelde. Het werelddeel telde in 2022 ruim zestigduizend hittedoden, schatten onderzoekers. De populaire zonbestemmingen Italië, Griekenland, Spanje en Portugal rapporteerden de meeste sterfgevallen. Dit laat zien dat traditionele seizoenspatronen in het toerisme moeten veranderen, zodat er geen piekdrukte ontstaat op plekken waar net extreme hitte en droogte heersen. Bijkomend voordeel is dat een betere spreiding van vakantiegangers ook recht doet aan het groeiende verzet tegen massatoerisme, zoals in Spanje.
Als het gaat om mobiliteit, moet het toerisme minder afhankelijk worden van de luchtvaart. De sector kan alleen zijn emissies verlagen naar netto nul in 2050 als het aantal vluchten ingrijpend omlaag gaat. Zolang de luchtvaart zichzelf als groei-industrie ziet, ondermijnt ze dus de toekomstbestendigheid van het toerisme.
Touroperators die zichzelf en hun investeerders afhankelijk hebben gemaakt van de luchtvaart, proberen de oplossing voor dit probleem vaak bij consumenten te leggen: alsof vraag naar vliegvakanties een natuurlijk fenomeen is, in plaats van het resultaat van decennialange massamarketing. Brussel moet door deze vertragingstactiek heen prikken en het aantal gevlogen kilometers van Europese burgers structureel laten dalen, bijvoorbeeld via een EU-brede belasting op kerosine, het aan banden leggen van vliegvakantiereclames en het afschaffen van de btw-vrijstelling voor vliegtickets.
De klimaatcrisis zal verergeren en steeds meer slachtoffers maken. Als Europa toekomstbestendig toerisme wil, zal het moeten inzien dat ook in het toerisme de markt haar eigen falen niet zal oplossen. Visies en beloften van gevestigde marktpartijen zijn vooral papiervulling zolang het loont op de oude weg door te gaan. De Europese Commissie moet ervoor zorgen dat dit laatste niet meer het geval is.
Lees ook
Klimaatorganisaties dienen klacht in bij Reclame Code Commissie om ‘misleidende reclame’ MSC Cruises