Bijna niets

Het is min of meer uit verveling begonnen, een jaar of tien geleden, toen ze veel tijd had om naar buiten te kijken. En naar boven. Ze had het niet van tevoren bedacht, maar opeens had ze een paar ochtenden achter elkaar een foto van een wolk gemaakt die haar beviel. Gewoon met haar telefoon. En toen is ze ze gaan nummeren.

De mooiste zet ze op Instagram. Ze kent wel de namen van sommige wolken, altocirrus, stratocumulus, rolwolk, maar dat is niet waar het haar om gaat. Ze is een beetje bang dat haar wolken hun magie zouden verliezen als ze te veel over ze weet. Een schouwspel wordt dan opeens informatie. Ze verzamelt geen wolken zoals je postzegels verzamelt.

Foto’s Vian Paashuis

Ze zijn er altijd. Ook als ze alleen maar grijs, lichtgrijs, donkergrijs, wit, licht, donker zijn en samen een dek vormen met andere wolken, zoals vaak in de luchten van Nederland – ook dan kunnen ze heel mooi zijn. Niet iedereen ziet dat. Dat het trompetgeschal van spectaculaire wolken alleen bestaat bij de gratie van de gewone, alledaagse wolken. Maar je moet geluk hebben en snel zijn.

Haar mooiste wolk is een wolkje van bijna niks, een gewichtsloos pluisje dat je wilt pakken, je zou het bijna niet zien. Ze denkt soms: even een goeie plek zoeken om van mijn fiets te stappen, maar wat ze eerst zag, is dan alweer voorbij.

Foto Vian Paashuis

Vroeger nam ze in haar foto’s ook de horizon mee, een skyline, een kerktoren. Maar daar is ze mee gestopt omdat het niet nodig is om te weten in welke richting je kijkt. In haar lucht verlies je én win je nu een gevoel van ruimte. Bij haar foto’s zet ze alleen de datum en het tijdstip, geen plaats.

Ze bewerkt haar foto’s niet, geen filter komt er aan te pas, alleen het kader snijdt ze bij naar vierkant. En ze groepeert ze, op kleur of op contrasten, maar het kan ook een ander onbestemd principe zijn.

Foto’s Vian Paashuis

Eén keer heeft ze haar foto’s tentoongesteld. Dat was toevallig in een molen. Een gelukkig toeval, want wolken en molenaars passen juist heel goed bij elkaar. Molenaars weten extreem veel over wolken. Dat moet ook wel want wolken laten zien welk weer het nu is, maar ook welk weer het wordt.

Soms sturen mensen haar hun eigen foto’s van wolken. Daar is ze blij mee, dat ook die mensen even stil hebben gestaan bij wat er nu boven ze gebeurt.