Duitse wapenfabrikant krijgt vanwege Russische dreiging dezelfde persoonsbeveiliging als de bondskanselier

De Duitse inlichtingendiensten hoorden het begin dit jaar van hun Amerikaanse collega-diensten. Toen hebben ze maatregelen genomen om te voorkomen dat de Russen hun plan konden uitvoeren om Armin Papperger, bestuursvoorzitter van de grootste Duitse wapenfabrikant Rheinmetall, om het leven te brengen.

Donderdag kwamen de Russische plannen via CNN naar buiten, met verwijzing naar bronnen bij de Amerikaanse en Europese veiligheidsdiensten. Volgens die informatie plande Rusland een reeks aanslagen op directeuren van Europese wapenfabrikanten die Oekraïne van materieel voorzien. De Duitser Papperger stond naar verluidt bovenaan de lijst. Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov wuifde op vrijdag het CNN-bericht weg en noemde het „fake news”.

Rheinmetall produceert onder meer gepantserde voertuigen, tanks en munitie. Sinds februari 2022, vanaf de Russische inval in Oekraïne, is de productie fors opgevoerd. De aandelen van het concern zijn sindsdien in waarde vervijfvoudigd. Een groot deel van de Duitse militaire steun aan Oekraïne komt oorspronkelijk uit de productiehallen van Rheinmetall.

Zo kreeg Oekraïne uit de voorraad van de Duitse Bundeswehr onder meer honderdtwintig infanterie-gevechtsvoertuigen, zogenoemde Marders, die door Rheinmetall geproduceerd zijn. Duitsland heeft beloofd dit jaar nog twintig extra Marders te sturen. Ook bouwt Rheinmetall sinds begin dit jaar in Nedersaksen een nieuwe fabriek voor de productie van artilleriegranaten. Die moet binnen een paar maanden klaar zijn en dan zo’n tweehonderdduizend stuks munitie per jaar leveren. Het gebrek aan artilleriegranaten tot nu toe is voor Oekraïne een groot probleem.

Een ander Rusland onwelgevallig project is de fabriek die Rheinmetall in samenwerking met het Oekraïense defensiestaatsconcern afgelopen juni op Oekraïense bodem opende. De nieuwe Rheinmetall-standplaats is bedoeld om reparaties aan bijvoorbeeld de Marder snel ter plekke uit te kunnen voeren. Topman Papperger knipte met twee Oekraïense ministers het lintje door.


Lees ook

Wordt de verguisde Duitse munitiemaker een paradepaardje?

In juni presenteerde Rheinmetall op de wapenbeurs in Parijs zijn nieuwe Panther-tank: „Voorbestemd om het verschil te maken op de slagvelden van de toekomst”. In Frankrijk werd dit opgevat als provocatie.

Sabotageplannen

In een reactie liet een woordvoerder van Rheinmetall weten niet in te kunnen gaan op de specifieke veiligheidsmaatregelen die voor Papperger zijn getroffen. Verschillende media berichten dat de manager inmiddels de hoogste graad van persoonsbeveiliging krijgt, zoals bijvoorbeeld de Duitse bondskanselier die ook krijgt.

In de afgelopen maanden kwamen meer Russische sabotageplannen aan het licht. In april werden twee Duitsers, oorspronkelijk behorend tot de Duitssprekende minderheid in Rusland, opgepakt omdat die een aanslag zouden beramen op het Amerikaanse militaire oefenterrein Grafenwöhr in Beieren. Een grote brand in een Berlijnse fabriek van wapenfabrikant Diehl begin mei werd in eerst instantie toegeschreven aan een technisch defect, maar volgens Duitse en Amerikaanse media sluiten de Duitse veiligheidsdiensten nu ook sabotage niet uit. De Berlijnse dependance van Diehl, dat de luchtafweersystemen IRIS-T produceert, had niet direct iets met de wapenproductie van het concern te maken. In een interview met in de Frankfurter Allgemeine Zeitung zei Papperger dat Russische hackers eerder hebben geprobeerd het systeem van Rheinmetall binnen te komen.

De defensie-industrie is van oudsher een belangrijk doelwit voor Russische agenten in Duitsland. Onderzoeksjournalist Erich Schmidt-Eenboom stelde onlangs in NRC dat de Russische president Vladimir Poetin al tijdens zijn stationering als KGB-agent in Dresden in de jaren tachtig het oefenterrein Grafenwöhr in het vizier had, net als de wapenindustrie in Beieren.

Papperger wordt vanuit verschillende hoeken bedreigd. In april werd brand gesticht in zijn tuinhuis. In een verklaring schreven de daders, vermoedelijk uit de extreem-linkse hoek, dat Papperger „grote winst” maakt door de oorlog in Oekraïne en de verkoop van tanks. Ook eisten de daders de vrijlating van het onlangs gearresteerde RAF-lid Daniela Klette.


Lees ook

Onthulde Russische spionage is ‘slechts topje van de ijsberg’

De Duitse vredesbeweging kwam in de jaren tachtig op. Honderdduizenden burgers demonstreren in het West-Duitse Bonn in 1981 tegen de stationering van kruisraketten in Duitsland door de NAVO.