Veilig op vakantie? Waakzaamheid 1.0 wint het van videodeurbellen en slimme camera’s

Met een veilig gevoel op vakantie? In miljoenen Nederlandse huizen hangen slimme videodeurbellen en camera’s. Maar ouderwetse waakzaamheid is effectiever om inbrekers om jouw tuin te leiden.


Animatie Roel Venderbosch

Kat uit logeren, krant op pauze, kamerplanten uitbesteed: de vakantie kan beginnen. En vergeet niet de camera aan te zetten zodra je de deur dichttrekt.

Nederland ontwikkelt een ernstige vorm van cameraverslaving, vooral burgers. Inmiddels worden 2,7 miljoen particuliere huishoudens bewaakt met beveiligingsgadgets en netwerkcamera’s, blijkt uit recent onderzoek van Multiscope. Dat aantal neemt toe: ‘beveiliging’ is de snelst groeiende categorie voor gadgets in huis.

De opmars van de videodeurbel is niet te stoppen; nu al filmt een op de vijf voordeuren iedereen die langsloopt of het waagt om zomaar aan te bellen. Zo’n slimme deurbel lijkt preventief te werken tegen indringers – die zoeken liever een huis zonder alziend oog, een paar deuren verder. Dat heeft een zelfversterkend effect: als al je buren zo’n camera hebben, groeit de druk om er zelf ook een te monteren. Niemand wil immers de zwakste schakel zijn. Zo verandert de wijk in een surveillancenetwerk, als een moderne variant op sociale controle.

Blijkbaar voelen veel Nederlanders zich onveilig, terwijl het aantal woninginbraken keldert. In 2012, het jaar dat de politie voor het eerst inbraken begon te tellen, werden 90.000 inbraken geregistreerd, in 2023 nog 23.000. Dat is volgens de politie te danken aan betere beveiliging in woningen, maar er zijn meer factoren die meespelen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek haken jonge insluipers af. Gelegenheidsdieven hebben minder kans omdat sinds de coronapandemie huizen overdag minder vaak verlaten zijn – thuiswerkers houden de wacht.

De buit wordt er ook niet beter op: weinig mensen hebben nog contant geld in huis, en makkelijk te stelen apparaten als smartphones zijn op afstand te blokkeren of te traceren. Dan kun je beter een dure e-bike jatten: kleinere pakkans, grotere opbrengst.

Ondanks de dalende inbraakcijfers houden beveiligingsbedrijven de angst er graag in. Neem Verisure, verkoper van alarmsystemen. Dat stuurt zijn ‘ gepassioneerde’ colporteurs op pad in wijken waar net een gewapende woninginbraak heeft plaatsgevonden. RTL berichtte daarover, en zag dat diezelfde Verisure-verkopers op sociale media de angst voor inbraken aanwakkeren om extra contracten te verkopen.

Heb je eenmaal zo’n abonnement bij Verisure, dan kom je daar niet makkelijk van af. Consumentenprogramma Radar constateerde dat het bedrijf pogingen tot opzegging regelmatig negeert. Die gevallen staan niet op zich: in Italië kreeg Verisure een boete van vier miljoen euro opgelegd omdat het misleidende contracten afsluit en ‘agressieve verkooptechnieken’ hanteert.

Abonnementen zijn sowieso iets om rekening mee te houden als je je eigen beveiligingscamera’s ophangt. De langdurige opslag van videobeelden in de cloud kost al snel dertig of veertig euro per jaar, per camera. Dat is de prijs voor een beetje meer gevoel van veiligheid.

Meekijkers

De Nederlandse politie maakt graag gebruik van netwerkcamera’s en videodeurbellen om misdadigers op te sporen, omdat ze, tegen de regels in, vaak de openbare ruimte vastleggen. Momenteel doen 337.000 camera’s mee aan het Camera in Beeld-project van de politie. In 2020 stond de teller nog op 230.000 camera’s.

Volgens de Nederlandse politie worden er alleen beelden gevorderd die kunnen helpen om zware misdrijven op te lossen. In Amerika kunnen opsporingsdiensten veel makkelijker meekijken met bewakingscamera’s. Ring, de videodeurbel van Amazon, ontwikkelde daarvoor een Neighbors-app waarin camera-bezitters video’s delen van verdachte personen en situaties. Lokale politiediensten konden via de app waakzame burgers verzoeken om specifieke beelden te delen.

De Neighbors- app zou voor meer veiligheid moeten zorgen maar uit onderzoek blijkt dat de effectiviteit beperkt is en het systeem discriminatie in de hand werkt. Na klachten van privacyorganisaties ondernam Ring dit voorjaar eindelijk actie. Politieagenten kunnen niet langer op eigen houtje buurtbewoners om ‘videoassistentie’ vragen.

Meekijkers vind je overal, ook bij Amazon zelf. Het bedrijf betaalde vorig jaar een schikking van 30 miljoen dollar omdat het de privacy had geschonden van gebruikers van Ring en digitale assistent Alexa. Camera’s binnenshuis, opgehangen in slaapkamers en badkamers, bleken bekeken te worden door hackers en Amazon-medewerkers.

Verhuurplatform Airbnb worstelt ook met de beveiligingshype. CNN dook in de politieonderzoeken naar Airbnb-hosts die verborgen camera’s hadden gemonteerd. In duizenden gevallen werden er stiekem video’s gemaakt van gasten die zich omkleedden of seks hadden.

Sinds afgelopen voorjaar verbiedt Airbnb beveiligingscamera’s binnenshuis, maar dat is geen garantie dat ze er niet hangen. Om zeker te zijn dat er geen camera’s verborgen zijn kun je ze zelf proberen op te sporen. Log in op het wifi-net en kijk met een scanner-app (bijvoorbeeld iNet of Fing) welke netwerkapparaten gekoppeld zijn. Zo voorkom je onverwachte vakantievideo’s.

Doe alsof je thuis bent

Heel waakzaam dus, die extra beveiligingscamera’s, maar de beste manier om tijdens je vakantie inbraken te voorkomen is door te doen alsof je thuis bent, adviseren experts. Houd de gordijnen open, dat ziet er ‘bewoonder’ uit. Ruim je woning niet smetteloos op, maar laat wat spullen op tafel liggen, als teken van leven. In plaats van elkaar te begluren via camera’s, zou je de buurman of buurvrouw kunnen vragen of ze tijdens de vakantie een extra oogje in het zeil houden en de post opruimen. Dat klinkt hopeloos ouderwets, maar waakzaamheid 1.0 is goed voor de sociale cohesie en het kost niks.

Je huis automatiseren, dat kan ook helpen. De meeste smart home-gadgets hebben van huis wel een hoge overbodigheidsfactor – wat schiet je ermee op als een lamp naar je stem luistert, terwijl je net zo makkelijk op een knop kunt drukken? Moet je per se de magnetron via wifi aansturen?

Maar op vakantie bewijst het smart home alsnog zijn waarde. Je kunt je lampen zo programmeren dat ze ’s avonds aan gaan en ’s nachts doven. Hetzelfde geldt voor gemotoriseerde rolluiken: overdag open, ’s avonds weer dicht. Voor een kleine 200 euro heb je een kastje om rolluiken aan te sturen, slimme stekkers, schakelaars en lampen zijn voor veel minder te koop.

Ook slim: bekijk het weerbericht voor inbrekers. Verzekeraar Interpolis ontwikkelde een ‘inbraakbarometer’ per postcodegebied, met vijfdaagse risicovoorspelling. De berekening is een kwestie van statistiek. Hoe groter de huishoudens in een wijk, des te kleiner de kans op een inbraak. En hoe korter geleden de laatste inbraak plaatsvond, des te groter de kans op nieuwe pogingen. Zodra de buurman de klos is, moet jij je ook zorgen gaan maken. Tot die tijd: geniet gewoon van je vakantie.