De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft donderdag een onderhoud gehad met de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De ontmoeting in Florida volgt kort op de belangrijke NAVO-top met verschillende regeringsleiders die deze week in Washington werd gehouden. Naar eigen zeggen was het gesprek met de Republikeinse presidentskandidaat erop gericht om oplossingen te zoeken in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. „Het goede nieuws is, hij zal het probleem oplossen!”, aldus Orbán na afloop op X.
Begin deze maand nam Hongarije het roulerende voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie over van België. Omdat het om een coördinerende rol van wetgevend werk binnen de EU gaat, spreekt het land internationaal niet namens Europa. De Hongaarse premier heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij in Trump een politieke zielsverwant ziet en sprak al vaker zijn bewondering uit voor de oud-president. Het is geen toeval dat de slogan het Hongaarse EU-voorzitterschap op Trumps campagneslogan is geïnspireerd: ‘Make Europe Great Again’.
Lees ook
Hongaars voorzitterschap brengt de EU direct in verlegenheid
De afgelopen weken heeft Orbán de hele wereld afgereisd om meerdere staatshoofden te ontmoeten in wat hij zelf consequent als „vredesmissies” omschrijft. Zo sprak hij in Kyiv de Oekraïense president Volodymyr Zelensky en vloog hij naar Beijing om de Chinese president Xi Jinping te ontmoeten.
Onbegrip voor Rusland-bezoek
Het treffen met de Russische president Vladimir Poetin, tegen wie vanuit het Internationaal Strafhof een arrestatiebevel loopt vanwege oorlogsmisdaden, begin deze maand was het opvallendst. Onder meer Emmanuel Macron plaatste deze week vraagtekens bij Orbáns keuze voor het bezoek aan het internationaal geïsoleerde Rusland. De Franse president betreurde onder meer dat andere Europese leiders vooraf niet werden geïnformeerd en benadrukte dat het bezoek aan Moskou geen enkele goedkeuring vanuit de EU had gekregen.
Eerder distantieerde ook EU-buitenlandchef Josep Borrell zich van het bezoek aan Poetin door te stellen dat die uitsluitend plaatsvond „in het kader van de bilaterale betrekkingen tussen Hongarije en Rusland”. Ook de Litouwse president Gitanas Nauseda uitte zijn onbegrip en maakte duidelijk dat „wie echt vrede zoekt, geen handen schudt met een bloedige dictator”.