Wie wordt de running mate van Trump? Die blijkt ineens opvallend vergevingsgezind

Wraakzucht en vergelding staan centraal in de campagne van Donald Trump om opnieuw president te worden. Maar voor sommige voormalige politieke tegenstanders is hij opvallend vergevingsgezind. De komende dagen moet Trump bekendmaken wie zijn running mate wordt. De grootste kanshebbers, senatoren J.D. Vance en Marco Rubio, waren tijdens Trumps eerste presidentscampagne zijn gezworen vijanden.

Vance, zelfbenoemd ‘never Trumper’, schreef in 2016 aan een studiegenoot dat hij twijfelde of Trump „een cynische klootzak is zoals Nixon (…) of Amerika’s Hitler”. Rubio, destijds zelf in de race voor de Republikeinse nominatie, noemde Trump „een oplichter” en „de meest vulgaire persoon die ooit het presidentschap ambieerde”. Acht jaar later zijn beiden al lang en breed bekeerd tot het Trumpisme.

Gezien Trumps leeftijd, 78 jaar, en Bidens recente duikvlucht in de peilingen, is de kans aanzienlijk dat de Republikeinse vicepresidentskandidaat in de komende vier jaar de machtigste man (of vrouw) ter wereld wordt. Voor Trump is vooral van belang dat zijn secondant hem loyaal verdedigt zonder hem te overklassen, geld ophaalt voor de gezamenlijke campagne, en een niet te radicale staat van dienst heeft wat betreft abortus. Wie zijn de gegadigden en wat denkt Trump aan hen te hebben?


Lees ook

wie kan Joe Biden vervangen

Vicepresident Kamala Harris is staatkundig de eerst aangewezene om Biden op te volgen. Politiek is dat minder vanzelfsprekend.

J.D. Vance

De jonge James David Vance (39) kende een stormachtige loopbaan. Vance werd tijdens de verkiezingscampagne van 2016 beroemd met zijn autobiografische boek Hillbilly Elegy. Hij beschrijft daarin zijn gebroken gezin, verslaafde moeder, en maakt een sociologische analyse van het verval van de witte arbeidsklasse in het Ohio waar hij opgroeide. Zelf ontsnapte hij aan (de cultuur van) armoede door zich aan te sluiten bij de mariniers, rechten te studeren aan Yale en rijk te worden als durfkapitalist in San Francisco.

Vance twijfelde eerder of Trump ‘een cynische klootzak is zoals Nixon (…) of Amerika’s Hitler’

Met zijn boek en kritiek op Trump werd hij populair in conservatieve en linkse media. Vance stemde in 2016 niet op Trump, maar omarmde na die verkiezing diens America First-populisme – mede met het oog op zijn eigen politieke ambities. Met Trumps steun won Vance in 2022 een senaatszetel van Ohio. Hij is dikke maatjes met Trumps zoon Donald junior en met politieke donateurs aan de westkust. Vance is uitgesproken tegenstander van Amerikaanse steun aan Oekraïne.

Op het eerste gezicht lijkt een witte man uit een rode staat geen aanvulling op Trumps verkiesbaarheid. Vance’s leeftijd, arbeidersklasse-achtergrond en anti-elitaire imago kunnen echter helpen in de – cruciale – oude industriestaten die Trump in 2016 won, maar in 2020 verloor: Pennsylvania, Michigan en Wisconsin.

Marco Rubio

Rubio en Trump voerden in 2016 fel campagne tegen elkaar. ‘Kleine Marco’, zo noemde Trump zijn opponent denigrerend. Nadat Rubio de Republikeinse voorverkiezingen had verloren, zei hij nog dat de nucleaire codes van de Verenigde Staten niet in handen moesten vallen van „een grillig individu”. Maar snel daarna schaarde hij zich achter Trump, in de campagne en bij diens beleid als president.

Rubio noemde Trump eerder ‘de meest vulgaire persoon die ooit het presidentschap ambieerde’

Rubio (53) is van Cubaanse afkomst en zou de eerste latino vicepresident van de VS kunnen worden. Een pre voor Trump, die hoopt meer zwarte en latino kiezers te trekken dan in zijn twee voorgaande verkiezingen. Rubio oogt sympathiek en kan een trouwe secondant zijn zonder Trump ooit te overschaduwen.

Toch kleven er ook nadelen aan Rubio. Hij ging meteen na zijn rechtenstudie de politiek in en is al sinds 2011 senator voor Florida. Hij is voorstander geweest van financiële degelijkheid, internationale interventies en zelfs migratiebeleid dat illegalen in Amerika kans op staatsburgerschap zou geven. Hij staat niet bekend als groot fondsenwerver.

Bovendien maakt wetgeving in Florida het onmogelijk dat zowel de presidentskandidaat als diens running mate in die staat wonen. Rubio zou bereid zijn te verhuizen.

Tijdens een Trump-campagnebijeenkomst in Miami dinsdag stond Rubio in het voorprogramma en speculeerde Trump over diens kandidatuur. Voorlopig geniet Trump van de media-aandacht die er is voor wat in Amerika veepstakes – het proces waarin een presidentskandidaat een running mate zoekt – wordt genoemd, en van de vleierij van alle gegadigden.

Wie nog meer?

Opmerkelijk is hoe anders de potentiële running mates zijn dan Trumps vorige vicepresident, Mike Pence. Die twee zijn permanent gebrouilleerd sinds de bestorming van het Capitool in 2021, waarbij Trump-aanhangers opriepen Pence op te hangen. Maar in 2016 verzekerde Trump zich met de oerconservatieve en religieuze Pence van de steun van evangelicals en andere diepgelovigen die de weinig godvrezende vreemdganger wantrouwden. Pence had bovendien bestuurlijke ervaring als gouverneur.

Toen was een bikkelhard anti-abortusstandpunt een prioriteit, nu is het een electoraal risico voor de Republikeinen. Sinds door Trump benoemde rechters twee jaar geleden het federale recht op abortus afschaften, is dit het belangrijkste campagnethema voor de Democraten. Trump is bang dat een conservatieve hardliner hem verzwakt. Vooral gouverneurs die na de uitspraak van het Hooggerechtshof strenge abortuswetten tekenden, schijnt hij als probleem te zien.

Dat zou Trumps trouwe oud-woordvoerder Sarah Huckabee Sanders uit Arkansas kunnen diskwalificeren. En ervoor gezorgd hebben dat de bewierookte zakenman Doug Burgum van North Dakota op de ranglijst zakte. Tim Scott, de zwarte senator uit South Carolina die veel campagne voert voor Trump, zou ook te religieus zijn om het stembiljet mee te delen.

Trump bespeelt hen als de kandidaten in zijn realityshow The Apprentice. En net als in dat programma zal zijn keuze, die tussen nu en de Republikeinse conventie die maandag begint bekend moet worden, niet puur strategisch zijn. Trump is onvoorspelbaar is en laat zich net zo goed door zijn persoonlijke voorkeuren leiden als door Republikeinse strategie.



Delen