Oranjefans volgen teleurstellende voetbalavond vanuit stampvol Dortmund

„Het was géén penalty”. Oranjefans die de halve finale volgen in een kroeg in de binnenstad van Dortmund houden hun handen voor hun ogen; een man zet een pluchen leeuwenmasker zonder ooggaten op om met één zintuig minder mee te hoeven maken hoe Engeland-spits Harry Kane de 1-1 scoort.

Het is de opmaat naar de uitschakeling die honderdduizend Oranjefans in Dortmund beleven. Dat het er zóveel zouden zijn, lijkt ook de organisatoren verrast te hebben. De twee fanzones waar de wedstrijd op grote beeldschermen wordt getoond zijn ruim twee uur voor de aftrap vol. Op de website van de gemeente Dortmund wordt een oproep geplaatst om niet meer over de hekken te klimmen – veel fans zouden daarbij handblessures hebben opgelopen.

En dus is het voor de rest last minute schakelen om nog een vrij blikveld op een televisie te krijgen. Vlak voor de aftrap vult de binnenstad zich met door fikse regenbuien hollende fans die op zoek zijn naar een terras met plek. Twee mannen in oranjeponcho kiezen eieren voor hun geld en strijken neer in een bushokje. Zij kijken wel op hun telefoon.

Volgepakte cafés

Rond Café Bernstein in de Kampstraβe nemen fans genoegen met vanaf een afstandje turen naar de schermen op het terras. De stoep is volgepakt, en naarmate de eerste helft vordert, slaat de sfeer even om, net als eerder in twee andere cafés in de binnenstad gebeurde.

Mannen gooien vanaf het terras met zitkussens naar een groepje Engelsen. Na de penalty worden dat bierglazen. Een Duitser in een shirt van Borussia Dortmund en met Nederlandse vlag om zijn schouders jut de boel nog een beetje op, tot de politie arriveert en iedereen zich weer op de wedstrijd richt.
Modderpoel

„De sfeer is hier niet te vergelijken met de fanzone”, concludeert Rosanne Hussaarts (52) uit Nijmegen, die in de rust komt aangelopen bij Café Bernstein. Samen met haar dochter Lotte (27) was ze aan het kijken bij de fanzone vlak bij het stadion. „Daar was een DJ en de Hermes House band. Na de regen werd het alleen modderig. Een gezellige, dronken modderpoel. We willen hier even onze voeten laten drogen.”


Lees ook

Eén Engelse flits maakt het verschil voor Oranje, dat in de halve finale kwaliteit en overtuiging mist

De Engelse spits Ollie Watkins schiet, vanuit de draai, fraai raak in de verre hoek, tussen de benen van  Oranje-verdediger Stefan de Vrij door.

Steeds een beetje stiller

Tijdens de rust lopen sommige mensen met kinderen aan de hand naar het station: ook in Dortmund is het kinderbedtijd. Ze kijken even om als er wordt gejuicht. Er blijkt niet te zijn gescoord. Wout Weghorst komt erin.

Bij het tot een voetbalpaleis omgetoverde Coffeelab even verderop loopt de televisie achter en joelt iedereen maar vrolijk mee. Een 43-jarige kapster uit de Achterhoek, die liever niet met haar naam in de krant wil, zegt dat ze hier kijkt omdat het vlak bij het station is. Ze had vandaag tot het eind van de middag klanten, en daarna was het met haar man en twee zoons „rennen en vliegen” om op tijd in Dortmund te komen.

De geschiedenis die ze van dichtbij hoopten mee te maken bleef uit. Tegen het einde van de wedstrijd, als het er echt om spant, wordt het bij de cafés in de Kampstraβe steeds een beetje stiller: Je kunt niet schreeuwen als je je adem inhoudt. Na de 2-1 van Engeland roept een enkeling nog „Wout”. Venlonaar Richard Gooren (51) zegt tegen wie het maar wil horen dat het „matchfixing” is. Hij was er ook bij tijdens het EK van ’88, zegt hij. „Toen was matchfixing er nog niet.”

Maar de meesten wachten het eindsignaal niet af. De laatste Oranjemars gaat richting het station, nog altijd van links naar rechts, maar nu is dat het onbeholpen gewaggel van een verdrietige dronk.