Aan de Plaza de Olavide in Madrid, tegenover de oude muziekschool Escuela Popular de Música y Danza, hangen protestborden en sieren teksten met stoepkrijt de rode stoeptegels. ‘Wij zeggen nee tegen de sluiting!’ en ‘Red onze school!’
Saxofonisten Patricia Monserrat en Nydia Molina richtten de muziekschool 28 jaar geleden op. Ruim vierhonderd leerlingen, jong en oud, leren er instrumenten bespelen, zingen en dansen. Maar het iconische rode gebouw in het chique, centraal gelegen district Chamberí moet de deuren sluiten. Het pand is gekocht door investeerders die er een toeristisch appartementencomplex van willen maken.
Wijkbewoners zijn woest en protesteren al de hele week. Op 1 mei kregen Monserrat en Molina via een aangetekende brief te horen dat ze op 1 juli het gebouw uit moesten. „Eén maand de tijd om een school leeg te halen, leraren te ontslaan en leerlingen abrupt met het muziekprogramma te laten stoppen”, zegt Monserrat.
Vanaf de bovenverdiepingen galmt kabaal van boormachines en ander werktuig door de muziekschool. Monserrat: „Ik kom elke dag huilend naar mijn school. Iedereen kent ons hier. We zijn een begrip in de wijk.” Inmiddels hebben hele generaties hier muziekles gevolgd, zegt ze. „Er zijn hier huwelijken ontstaan. Een grootvader kwam samen met zijn dochter en kleinzoon naar het protest. Alle drie volgen ze hier les.”
Authentieke levensstijl
De sluiting van de muziekschool is niet los te zien van het sterk toegenomen toerisme in de Spaanse hoofdstad. Alleen al in het afgelopen jaar is het aantal toeristen dat Madrid bezocht met meer dan 22 procent toegenomen. Van januari tot mei wisten vier miljoen toeristen de stad te vinden. Madrid is in de mode, beaamt viceminister Luis Martín Izquierdo (Toerisme en Cultuur) van de Madrileense regio. „Dat komt door onze authentieke levensstijl.”
In de Spaanse hoofdstad bruist het leven. Terrasjes zitten van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat vol, winkels gaan om tien uur in de avond pas dicht en de cultuursector biedt voldoende entertainment. De zon schijnt bijna elke dag en Spanje is verhoudingsgewijs goedkoper dan andere Europese landen.
Vastgoedhandelaren zien daarom brood in de toerismesector. Ze kopen woningen op en toveren die om tot vakantiehuizen. Dit drijft de prijzen op de huizenmarkt op. Lokale bewoners worden uit hun buurt, wijk en soms zelfs stad gejaagd.
Elke regio in Spanje bepaalt zelf welke rechten huurders en verhuurders hebben. In Madrid kan de verhuurder Monserrat en Molina zonder opgaaf van redenen eruit zetten. Monserrat: „We kunnen dus op juridisch vlak niets doen. Het enige wat wij nu kunnen doen, is tijd winnen.”
Samen met de huurdersbond Sindicato de Inquilinas e Inquilinos de Madrid tekent het tweetal protest aan, om uitstel te krijgen. „Want hoe moeten wij in godsnaam alle piano’s, drums en de rest in één maand tijd verkopen?”, zegt Monserrat wijzend naar de gang, die vol staat met instrumenten.
Lees ook
‘De economische voordelen van toerisme moeten in balans worden gebracht met de nadelen voor bewoners’
De Madrileense huurdersbond staat bijna elke dag wel ergens te demonstreren tegen de uitzetting van wat hij „slachtoffers van politiek beleid” noemt. Carlos Castillo van de bond: „Spanje is verkocht aan investeerders als een paradijs. Vooral investeringen in huisvesting worden aangemoedigd, ten koste van de inwoners en lokale ondernemers.”
Geen verhuur aan toeristen
Ook elders in Spanje speelt het probleem. Barcelona, een van de belangrijkste vakantiebestemmingen van Spanje, heeft aangekondigd dat het de verhuur van appartementen aan toeristen tegen 2028 zal verbieden. Een drastische maatregel, die bedoeld is om de stad weer leefbaar te maken voor de bewoners. Ook andere regio’s overwegen, na grote demonstraties, beperkingen op korte-termijnverhuur van woningen.
Madrid wil daar nog niet aan. Eind vorig jaar kondigde het regiobestuur zelfs een investering aan van 250 miljoen euro om het toerisme te stimuleren. Een deel van dat geld gaat naar het verbeteren van de infrastructuur en promotiecampagnes.
Tot voor kort had elke wijk in Madrid haar eigen bakker, bar en slager. Door het gebrek aan huurbescherming wordt dat sociale weefsel uit elkaar getrokken. Monserrat heeft haar wijk in korte tijd drastisch zien veranderen. Ze stapt naar buiten en wijst naar de overkant. „Daar zat een typische Spaanse bar, waar buurtbewoners een cerveza dronken en tapas aten, terwijl de kinderen in de speeltuin op het plein rondrenden. Nu is het een hamburgerketen.” De schoenenzaak naast de muziekschool werd een hippe bar.
Winst is verdubbeld
Ook in de multiculturele wijk Lavapiés zijn de afgelopen weken veel protesten geweest tegen het massatoerisme. Fuera turistas, Lavapiés en lucha!, staat er in grote zwarte letters op een muur: ‘Toeristen wegwezen, Lavapiés komt in verzet’. Maar daar staat tegenover dat horeca-eigenaren er het afgelopen jaar hun winst hebben zien verdubbelen, zoals het Spaans-Senegalese restaurant DaaraJi.
„Toen ik het restaurant net geopend had, in 2020, konden alleen inwoners van Lavapiés het vinden”, zegt eigenaar ‘Papi’, een bijnaam die zijn klanten hem hebben gegeven. „Maar sinds 2023 zie ik toeristen uit alle hoeken van de wereld binnenlopen. De zaken gaan nu erg goed. Ik heb extra mensen in dienst kunnen nemen. Het is niet alleen goed voor mij als ondernemer, maar het creëert ook meer banen”. Het aantal werknemers in de landelijke toerismesector is met 6,2 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar.
Het toerisme is op zichzelf niet het probleem, zegt Patricia Monserrat van de muziekschool. „We reizen allemaal.” Maar indirect leidt het er wel toe dat Monserrat en Molina hun instrumenten moeten inpakken en een nieuw pand moeten zoeken. „We zijn niet zomaar een muziekschool, zegt Monserrat. „We vertegenwoordigen een manier van leven in deze wijk. We hebben economische crises doorgemaakt en de pandemie overleefd, maar gaan nu ten onder door het toerisme.”