Tv-recensie | Als zelfs Wilfred Genee PowNed terecht moet wijzen, dan gaat er wel iets mis

Ineens was er de gêne. Hij had getwijfeld om over te stappen. Gewoon, weg van die omroep. Rutger Castricum bracht het maandagavond met een gelaten lachje bij VI Oranje (Talpa), zodat je niet zeker wist hoe serieus je zijn overstapoverwegingen moest nemen. Maar vaststond dat hij niet trots was op PowNed, en op PowNews in het bijzonder. Het zal je ook maar gebeuren: door Wilfred Genee bij VI terecht worden gewezen over grensoverschrijdend, vrouwonvriendelijk gedrag in een item van jouw omroep. Door Wilfred Genéé. Dan gaat er wel iets mis.

Aanvankelijk had PowNed nog voet bij stuk gehouden: toen de oproer eind vorige week begon, zag Dominique Weesie geen aanleiding het item des aanstoots offline te halen. In dat item, dat oorspronkelijk de inmiddels infameuze titel ‘Gillende meisjes worden SLETJES voor Taylor Swift!’ droeg (ja, echt), wilde verslaggever Abel Bijlsma weten hoe ver Swifties zouden gaan voor een meet-and-greet met hun idool. Er was een meisje dat bereid was een vreemde te zoenen („Wel met tong”, drong Bijlsma aan), en een vrouw die kort haar borsten aan de camera durfde te laten zien. Die laatste vroeg Bijlsma de beelden niet te gebruiken, toen bleek dat er helemaal geen ontmoeting met Swift te vergeven was – waarop de PowNews-redactie het fragmentje nog een paar keer extra in het item monteerde.

PowNeds tagline – „Iedereen vindt er wat van” – was voor het eerst in maanden weer eens van toepassing. Maar blij zal Weesie ditmaal niet zijn geweest met de aandacht, want er klonk een breed gedragen consensus: deze actie was smakeloos. Na het weekend verscheen er dan ook een statement op de site. „PowNews wordt gemaakt door en voor jongeren en opereert al bijna vijftien jaar op het scherpst van de snede”, staat daar nu, ter vervanging van het verdwenen Swiftfilmpje. „Aan de rand van de afgrond groeien nu eenmaal de mooiste bloemen. Maar soms donder je wel eens over het randje.” (Oeh, zo edgy!)

Beschamend

Nieuwsgierig geworden naar wat voor moois zich voor jongeren dan toch aan die afgrond bevindt, besloot ik de tv-luwe dinsdagavond te vullen met recente PowNews-items. En ik héb gezocht – maar bloemen vond ik niet. Met name Bijlsma is meer pestkop dan journalist, en de (racistische, seksistische, transfobe, etc.) drek in de commentsecties is ronduit beschamend. Castricums gêne voelt terecht – maar dat die blijkbaar pas de kop opsteekt wanneer de publieke opinie zich tegen PowNed keert, valt te betreuren.

Een afsluitend proefje: kies welk van de volgende koppen jij gepast vindt voor een item van een publieke omroep. Onderaan valt te lezen welke daadwerkelijk op de site van PowNews staan – zo kun je bepalen of je zo’n beetje op één golflengte zit met het programma. Sterkte!

1. ‘Vrouwen soppen op beresterke mannen: „Oh yeah!”’

2. ‘Den Haag walgt van komst ‘gelukzoekers’: „Naar je eigen land!”’

3. ‘Duizend euro voor inwoners Dordrecht tegen „asieltuig”!’

4. ‘BIZAR: Wijdgeopende junk hardhandig uit tuin gejaagd!’

5. ‘Truckers schijten massaal in het wild: „T*fusvolk!”’

6. ‘Enorme vechtpartijen en onrust in Oostvoorne: „Bruine jongetjes?”’

7. ‘Maximale boete bereikt in Ter Apel: „Hij heeft HIV!”’

8. ‘Knettergekke burenruzie in Amsterdam: „Jij bent een pedo!”’

9. ‘ZIEN: Lekkere wijven bij naakte modeshow! „Win-winsituatie!”’

10. ‘ZIEN: Slijptol fixt lekkere wijven bij FHM en ziet eigen Nipplegate.’

Daadwerkelijke PowNews-koppen: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 en 10. Ja: allemaal.