Kafka’s ‘Gedaanteverwisseling’ als kruising tussen muziektheater en graphic novel

Op een dag wordt Gregor Samsa wakker en merkt dat hij is veranderd in iets verschrikkelijks. Huid en haren, handen en een neus… De ‘virtuele opera’ Metamorphosis van componist en librettist Nuno Lobo, met projecties en visueel ontwerp van zijn broer Pedro Lobo, is gebaseerd op Kafka’s novelle De gedaanteverwisseling. Maar met een opvallende omkering: ditmaal is Gregor tot afschuw van zijn insectenfamilie in een méns veranderd. Metamorphosis, een voorstelling van Maat Saxophone Quartet en productiehuis voor hedendaags muziektheater Diamantfabriek, gaat zondagmiddag 14 juli in première in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Donderdagavond is er een try-out in CC Amstel

Niet-gezongen opera

‘Virtuele opera’ is Nuno Lobo’s term voor het genre dat de broers ontwikkeld hebben. Het wil zeggen dat er weliswaar tekst is, maar dat er niet gezongen wordt – nogal opvallend voor een ‘opera’. De vier personages in Metamorphosis worden vertolkt door de leden van het Maat Saxophone Quartet: Gregor is de lage baritonsax (Mafalda Oliveira), zijn zusje is de alt (Catarina Gomes), zijn vader de tenor (Pedro Silva) en zijn moeder de sopraan (Daniel Ferreira).

Om de handeling te kunnen volgen, worden de Engelstalige teksten geprojecteerd. Maar níét als saaie boventitels: op een groot scherm zijn de eclectische visuals van Pedro Lobo te zien en daar verschijnen synchroon met het saxofoonspel tekstballonnetjes, steeds met het getekende icoontje van de spreker erbij. Zo is Metamorphosis een kruising tussen muziektheater en een graphic novel.

De muziek van Nuno Lobo is eveneens veelzijdig, van goed getroffen spraakmelodieën tot weemoedige lyriek en dreigende klanktapijten. Bij Gregors transformatie tot mens klinkt een opzwepend pompende groove van hortende, ritmische figuren. Op het scherm is bij die scène een spervuur van beelden te zien waarin steeds meer menselijke details verschijnen: wimpers, huid, het fotonegatief van een gebit. „Als je inzoomt zijn mensen best walgelijk, met haar op gekke plekken. We wilden voelbaar maken hoe confronterend het is als er van je gewalgd wordt. De afwijzing van het ‘andere’ houdt ons een spiegel voor”, zegt Nuno Lobo.

Als je inzoomt zijn mensen best walgelijk, met haar op gekke plekken. We wilden voelbaar maken hoe confronterend het is als er van je gewalgd wordt

Nuno Lobo
componist en librettist

De Portugese broers Lobo wonen allebei in Amsterdam. Nuno (28) kwam in 2017 voor zijn master compositie aan het Conservatorium van Amsterdam, Pedro (26) volgde twee jaar later voor een master aan de Design Academy in Eindhoven. Bij een repetitie in de Aya Dansstudio in Amsterdam-West, op een warme donderdagochtend eind juni, zijn ze op een relaxte manier voortdurend in de weer. Ze geven aanwijzingen, overleggen met de rest van het team. Pedro plukt aan Nuno’s haar. Nuno laat Pedro zien hoe hij de projecties bedient: omdat Nuno, als componist, de muziek het best kent, is het straks tijdens de uitvoering zijn taak om de teksten synchroon te laten lopen.

Nuno en Pedro Lobo tijdens de repetitie van Metamorphosis.
Foto Simon Lenskens

Door oma geïnspireerd

De broers stammen uit een muzikale familie, en dat is te danken aan de wereldberoemde pianiste Maria João Pires. De oma van de broers Lobo woonde als kind namelijk vlak bij haar klasgenote Pires, die ze vaak piano hoorde spelen. De familie Lobo had geen geld voor muzieklessen, maar geïnspireerd door Pires pushte oma later haar hele familie om muziek te maken. Nuno speelt fagot, Pedro contrabas. „Oma bracht ons altijd naar de lessen en zat ons achter de vodden om harder te oefenen”, zegt Nuno.

De ‘virtuele opera’s’ die ze sinds vijf jaar samen maken, ontstaan op een organische manier, zegt Pedro: „Het is niet zo dat er eerst een partituur is en dat ik die dan visueel aankleed, wij werken tegelijkertijd, in een dialoog tussen muziek en beeld. We hebben veel respect voor elkaars expertise, maar we geven elkaar ook heel directe feedback, omdat we allebei het beste voor het project willen. Dat kunnen behoorlijk intense gesprekken zijn.”

Nuno: „Hij bedoelt dat we soms ruziemaken.”

Pedro: „Omdat we broers zijn kunnen we elkaar alles zeggen.”

Het Maat Saxophone Quartet tijdens de repetitie van De Gedaanteverwisseling van de broers Nuno en Pedro Lobo.
Foto Simon Lenskens

Verkouden olifant

Bij eerdere projecten had Nuno een groter ensemble tot zijn beschikking, waardoor het makkelijker was de ‘stemmen’ van de karakters tegen een muzikale achtergrond te plaatsen. Nu moeten de vier spelers van Maat voortdurend schakelen tussen voor- en achtergrond, tussen het personage dat ze vertolken in de regie van Sean Hauser en hun rol als musicus. Nuno componeert al tien jaar voor Maat en de partijen zijn precies toegesneden op hun spel. Wanneer Gregor na zijn transformatie tegenover zijn familie komt te staan, slaat hij voor hen onbegrijpelijke taal uit, wat klinkt als een verkouden olifant in ademnood – geen sinecure op een baritonsax, maar Mafalda Oliveira kan het.

Oliveira heeft ook een los mondstuk waarop ze piepende geluiden produceert: dat is de stem van Saskia, Gregors denkbeeldige vriendin, met wie hij in zijn afzondering een innerlijke dialoog voert. In tegenstelling tot het grimmige zwart-wit van de vier hoofdkarakters is Saskia’s icoontje een kleurrijke kindertekening. Ook de sequenties van Gregors dromen zijn gedrenkt in verzadigde kleuren. „Gregors wereld is duister. Kleur staat daarin voor de herinnering aan het zorgeloze geluk van de kindertijd”, zegt Pedro.

Gregors wereld is duister. Kleur staat daarin voor de herinnering aan het zorgeloze geluk van de kindertijd

Pedro Lobo
visueel ontwerper

Nuno: „Mijn moeder zei altijd: als je achttien bent, mag je doen wat je wilt. Daar verheugde ik me enorm op. Maar het blijkt juist andersom. Als volwassene moet je werken, belasting betalen, aan verwachtingen voldoen. Juist de kindertijd is onbezorgd. Daarom is Kafka’s verhaal nog steeds zo relevant: het verbeeldt de gigantische druk van de maatschappij. Gregors toestand wordt niet uitgelegd, maar je kunt het zien als een soort burn-out.”

Opvallend genoeg is Gregor in Metamorphosis een ‘feng shui consultant’: hij adviseert klanten over de juiste positionering van hun meubels (een motief uit Kafka’s boek). Feng shui klinkt zweverig en zen, maar Gregor zit gewoon in een ratrace, opgejaagd door een kille manager. Nuno: „Onze wereld kapitaliseert nu eenmaal alles – zelfs zen.”

Metamorphosis van Nuno & Pedro Lobo, door Maat Saxophone Quartet & Diamantfabriek. Regie: Sean Hauser. Scenografie: Thomas Maas. 11/7 (CC Amstel, try-out) & 14/7 (14u & 16u, Auditorium Stedelijk Museum Amsterdam, première), gevolgd door tournee. Info: diamantfabriek.nl