Europees klimaatbureau: warmste junimaand ooit, 2024 op koers voor warmste jaar ooit gemeten

De klimaatcrisis blijft voor het ene na het andere record zorgen. Afgelopen juni was op wereldschaal de warmste junimaand ooit gemeten, zo berekende Copernicus, het Europese bureau voor monitoring van klimaatverandering. Met een gemiddelde temperatuur van 16,66 graden Celsius werd voor de dertiende maand op rij zo’n warmterecord geregistreerd.

Met name een reeks hittegolven in Mexico, China en Saoedi-Arabië lag aan de basis van het nieuwe temperatuurrecord. Bovendien, zo voorspelt Copernicus in het rapport dat maandag uitkwam, ligt 2024 op koers om het warmste jaar ooit gemeten te worden. Copernicus-directeur Carlo Buontempo ziet in de bevindingen een „grote en voortdurende verschuiving” en geen statistische afwijking.


Lees ook

Een controversieel idee komt steeds dichterbij: sleutelen aan de atmosfeer om klimaatverandering te stoppen


Het afgelopen jaar lag het globale temperatuurgemiddelde elke maand minstens 1,5 graad boven het pre-industriële gemiddelde zoals die tussen 1850 en 1900 werd vastgelegd. Het hele jaar genomen zou het gaan om 1,64 graden Celsius boven het gemiddelde uit die periode. De grens van anderhalve graad werd in 2015 door internationale beleidsmakers in het Klimaatakkoord van Parijs vastgesteld. Al hoort hier wel de kanttekening bij dat ‘Parijs’ uitgaat van cijfers over meerdere decennia, en niet van maandelijkse berekeningen, zoals bij het Copernicus-onderzoek.

Dodelijke hittegolven

Terwijl in West-Europa juni geen bijzonder warme maand was in vergelijking met andere jaren, kregen andere delen van de wereld het bijzonder hard te verduren. Tijdens de hadj, de pelgrimstocht naar Mekka, zorgde de zengende hitte voor ruim 1.300 doden. Lokaal liep de temperatuur in Saoedi-Arabië op tot 51,8 graden. In Griekenland werden lokale autoriteiten gedwongen om de Akropolis half juni te sluiten vanwege temperaturen die tot 44 graden schoten.

De reeks warmterecords zou worden veroorzaakt door een „ongekende” oververhitting van de oceanen, die volgens berekeningen van Copernicus tot 90 procent van de overtollige door de mensheid veroorzaakte warmte opnemen. De klimaatwetenschappers benadrukken dat hoge temperaturen niet de enige gevolgen zijn van de opwarming van de aarde. Extreme luchtvochtigheid kan ook leiden tot buitensporige regenval met noodweer tot gevolg. Zo kregen Kenia, Afghanistan en het zuiden van China te maken met verwoestende overstromingen. Eerder berekende de World Weather Attribution, een organisatie die extreme weersgebeurtenissen en de rol van klimaatverandering daarin onderzoekt, dat de kans op dodelijke hittegolven in de Verenigde Staten en Mexico inmiddels met factor 35 is toegenomen.