Nieuwe ministers Brekelmans en Veldkamp bezoeken Zelensky, zeggen Nederlandse steun toe

De nieuwe ministers Ruben Brekelmans (Defensie, VVD) en Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hadden vandaag een ontmoeting met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in de havenstad Odesa. Daar hebben de ministers de boodschap uitgedragen dat ook het nieuwe Nederlandse kabinet Oekraïne blijft steunen in de oorlog met Rusland, meldt ANP zondag.

De door Nederland toegezegde F-16’s, een Patriot-radar en drie Patriot-lanceerinrichtingen zouden snel geleverd worden, zei Brekelmans in Oekraïne. De Patriots zouden binnen „enkele weken” geleverd worden, informatie over de precieze levering van de F-16’s werd niet openbaar gemaakt maar ook die zouden „op korte termijn” naar Oekraïne gaan.

Op woensdag, de dag nadat het kabinet werd beëdigd, meldde premier Dick Schoof dat hij gebeld had met Zelensky om te verzekeren „dat de Nederlandse steun voor Oekraïne als een paal boven water staat”, en het dat Nederland „politiek, militair en financieel zal steunen”. NOS meldt dat Brekelmans en Veldkamp een uur nadat de verplichtingen van het kabinet in Den Haag deze week klaar waren, naar Oekraïne vertrokken. 

Tijdens het werkbezoek hebben de ministers ook bekendgemaakt dat Nederland nog eens 10 miljoen euro aan Oekraïne schenkt voor extra IT-middelen. Nederland had voor dat doel al eerder 10 miljoen euro aan Oekraïne gegeven. Veldkamp heeft Oekraïne daarnaast een mobiel forensisch laboratorium toegezegd en 2 miljoen euro waarmee Oekraïne zijn forensische capaciteit kan uitbreiden.

Ministers Veldkamp en Brekelmans op bezoek bij president Zelensky in Oekraïne.
Foto Genya Savilov/AFP