Escapisme én activisme op festival Down The Rabbit Hole

Bezoekers rennen achter hoofddeksels aan, bier waait uit bekers. Of de kampeerders hun partytenten willen afbreken, vraagt de organisatie, wegens gevaarlijke situaties. Later op de zaterdag veroorzaakt het Nederlandse voetbalteam euforie bij de in oranje shirts en shorts gestoken aanwezigen.

De zanger van het Britse Yard Act reflecteerde vrijdag op de wereld en de uitslag van de Engelse verkiezingen, met gebalde vuisten riep hij: „Free Sudan, Ukraine, Palestine, fuck the labour party!”

In het altijd idyllische recreatiepark Groene Heuvels, bij Nijmegen, beleefde Down The Rabbit Hole dit jaar een onstuimige editie. Misschien waren de emoties niet direct zichtbaar aan de stromen bezoekers, de vriendengroepen, de oudere en jongere fans in hun glitteroutfits, die van podium naar podium zwierden. Maar onder de muzikale vervoering speelden bij de 45.000 bezoekers ook andere gedachten. Waarschijnlijk. Drong ook hier de toestand van de wereld door? Of draaide het weekend om festivalmagie? Was het escapisme of activisme?

Publiek op Down The Rabbit Hole tijdens het concert van Declan McKenna.
Foto Andreas Terlaak

Naomi Sharon op DTRH
Foto Andreas Terlaak

Aan de organisatoren had het niet gelegen. Zij stelden het meest afwisselende en opwindende programma in jaren samen. Het gaf een afspiegeling van internationale trends, internationaal talent en gedachtegoed. De Britse drummer/bandleider Yussef Dayes verbeeldde vrijheidsdrang in zijn woordloze jazz. Tikkend op zijn trommeltroon zoekt hij als een ontsnappingskunstenaar naar gaten in de zalvende klanken van zijn keyboardspeler, saxofonist en bassist.

Rocksoul

Bij het nieuwe talent was gekozen voor vooral soul, jazz, jazzy hiphop en Afrikaanse stijlen als amapiano en afro-beat – zoveel dat DTRH een inleiding leek op North Sea Jazz, volgende week. Er was bijvoorbeeld de rocksoul van de jonge Amerikaan Jalen Ngonda, die juichend zong, als een jonge Michael Jackson, en zijn versie van ‘My Funny Valentine’ afsloot met een snerpende kreet van smart.

Het publiek was al even enthousiast bij de fantastische Zuid-Afrikaanse rapper Sho Madjozi. Repetitief en schel vibreerde de elektronica van de dj, terwijl Sho en haar vijf bandleden rapten, razendsnel dansten, of juist bewogen in slowmotion, alsof ze op een lopende band stonden.

Zo gaf de organisatie een muzikale invulling aan maatschappelijke kwesties: een nadruk op diversiteit en de kracht van muziek om die te verbreiden. Taal maakt inmiddels niet meer uit, of het Nederlands is, Frans, Bahasa Indonesia of een lokale taal uit Togo, de boodschap komt over.

Het Nederlandse Nusantara Beat mixt Turkse en Indonesische invloeden tot vaardige popmuziek, met zang van Megan de Klerk (ooit van de groep Eut) in het Bahasa. De scherpe zang van de licht excentrieke De Klerk is een baken, als de gitaren psychedelisch wazig kronkelen.

Action Bronson op DTRH
Foto: Andreas Terlaak

Op zondag bleek het beperkte instrumentarium van vijftal Nana Benz du Togo een fantastische sound te bieden: elektronisch geklepper en driftig bespeelde percussie, elk nummer een ander ritme en een verrassend patroon aan stemmen van de drie witgeklede voorvrouwen. Ze creëerden dansbare strijdlust, met hun vuist omhoog stompten de vrouwen hun woorden de tent in: ‘We want liberty’.

De afdeling rock bestond dit jaar uit oudgedienden. Zo was er de gesmeerde punkrockband Bad Nerves die snel en snedig de tent imponeerden, er was een looiige show van Gaslight Anthem en er was een indrukwekkend dEUS, dat dit jaar dertig jaar bestaat. Voorman Tom Barman haalde het einde van zijn zinnen niet altijd zuiver, maar kreeg steun van zanger/gitarist Mauro Pawlowski, in een ‘greatest hits’-show met nummers uit alle perioden. De hechte groep speelde hectische, inventieve intermezzo’s van elkaar opjuttende viool en gitaren.

Binnen anderhalf jaar is de Britse Raye uitgegroeid tot een internationale ster die het grote veld makkelijk vol kreeg. Tussen de nummers door praatte Raye te lang en wijdlopig, maar haar zang is imposant. De stem glijdt en kronkelt wellustig langs hoge tonen, warmbloedig in het laag. Ze begon met persoonlijke ballades als ‘Ice Cream Man’ en ‘Mary Jane’ (‘een liefdeslied aan marihuana’), en eindigde dansbaar met het stoerzware ‘Escapism’.

Pink Pantheress op DTRH
Foto Andreas Terlaak

Op het hoofdpodium bleek Eefje de Visser even later de meester van dosering. Met drie muzikanten en twee zangeressen creëert ze zinderende klanklagen waarover de zang vertraagd lijkt te mijmeren, wat een suggestie van tijdloosheid geeft. Sommige tracks mogen opbloeien in ritmische losbandigheid, eventjes, dan volgt de beheersing.

Soulmagiër Michael Kiwanuka

Er was een groot scherm opgesteld aan de rand van het terrein, waar voetbalfans zaterdagavond de wedstrijd tegen Turkije keken. Daar vloeiden vreugdetranen bij de 2-1 terwijl voor het hoofdpodium de zakdoekjes wapperden bij ‘Home Again’ van soulmagiër Michael Kiwanuka. De Brits/Oegandese Kiwanuka heeft een bedaarde voordracht, met prachtige instrumentaties, zoals ook in het ingetogen ‘Black Man In A White World’.

Artiesten dit weekend gaven een eigen invulling aan engagement, persoonlijk of sociaal. De drie hooligans van het rauw klinkende, Noord-Ierse Kneecap brachten de kolonisatie van hun eigen land door Engeland in verband met de verhouding tussen Israël en Gaza. Tussen de opruiende beuksongs door riepen ze op tot solidariteit. Zo ontstond er een betrokken onderstroom, op verschillende manieren. Ook bij Tom Barman van dEUS, die zong in zijn nummer ‘Worst Case Scenario’: ‘Feel free/ but don’t feel too comfortable’.