PVV sluit zich in Europa aan bij Patriots for Europe

De PVV gaat zich aansluiten in het Europees Parlement bij de Patriots for Europe, de nieuwe fractie opgericht door de Hongaarse premier Viktor Orbán. Dat schrijft PVV-leider Geert Wilders vrijdag op X. „Wij zijn PVV-patriotten, wij houden van onze natie”, schrijft Wilders. „Verzetten ons tegen illegale immigratie. We verdedigen vrede en vrijheid. En steunen Oekraïne. We beschermen ons joods-christelijk erfgoed.”

Ook de extreem-rechtse politieke partij Vox uit Spanje, dat evenals de PVV zes zetels heeft in het Europees Parlement, heeft vrijdag aangekondigd dat ze zich aansluiten bij de Patriots for Europe. Vox-leider Santiago Abascal noemt de stap volgens Euronews een „historische kans” om te vechten tegen een coalitie van centrum-rechtse, socialistische en extreem-linkse krachten.

Verder schrijft The Financial Times vrijdag dat ook het Franse Rassemblement National (RN) van Marine le Pen in gesprek is met Viktor Orbán over aansluiting bij de radicaal-rechtse fractie. RN heeft maar liefst 30 zetels en de nieuwe fractie van Orbán zou bij aansluiting van de Franse partij een van de grootste fracties in het EP worden.

In de Patriots for Europe zitten verder de Tsjechische ANO-partij van oud-premier Andrej Babi, de Oostenrijkse FPÖ en het Portugese Chega. Orbán sprak bij de oprichting van de fractie van „een nieuw tijdperk”, gericht op „vrede, veiligheid en ontwikkeling” in Europa, in tegenstelling tot de „oorlog, migratie en stagnatie” veroorzaakt door de „Brusselse elite”.


Lees ook

De gedroomde supersamenwerking van radicaal-rechts in het Europees Parlement lijkt mislukt

Vooralsnog weet alleen de groep van ‘Europese Conservatieven en Hervormers’, met daarin de partij van de Italiaanse premier Meloni,  zich te organiseren.