Agent vrijgesproken die eigen racistische krachtterm niet in proces-verbaal vermeldde

Een Rotterdamse politieagent die in 2020 naliet in een proces-verbaal te vermelden dat hij een verdachte racistisch had uitgescholden en tevens niet al het geweld vermeldde dat hij bij het aanhouden uitoefende, is vandaag door de rechtbank in Rotterdam vrijgesproken van het valselijk opmaken van een proces-verbaal van bevindingen. Hij heeft volgens de rechters niet opzettelijk feiten verzwegen.

Twee weken geleden eiste ook officier van justitie Monique Luijpen vrijspraak tegen de 55-jarige politieagent Wouter-Jan O., omdat het deels verzwijgen van feiten niet opzettelijk zou zijn gebeurd. Door de stress zou de agent zich niet alles goed hebben herinnerd toen hij het verbaal opstelde.

De agent werd in 2021 al veroordeeld door de Rotterdamse rechtbank tot een geldboete van 250 euro wegens het discriminerend beledigen van een burger. Het schelden gebeurde na een vechtpartij waarbij aanvankelijk drie agenten – en later meer dienders – een vader, moeder en zoon arresteerden, omdat die zich hadden verzet tegen de aanhouding van hun schilder. Die bemoeide zich in beschonken toestand met de politie die vergeefs probeerde een blaffende hond verderop in de straat te sussen. De schilder had de agent uitgescholden voor „paardenlul” en daarna wilde de agent hem aanhouden, waarna de situatie escaleerde.


Lees ook

Groeiende irritatie over aanhoudend racisme binnen Nationale Politie

Exterieur van het hoofdbureau van de politie in Rotterdam.

Sinterklaasavond

De feitelijke gebeurtenissen kwamen aan het licht via opnames van een buurtcamera die bij een flat hing. De agenten wisten niet dat ze werden gefilmd. De gang van zaken werd voor het OM pas duidelijk nadat nader onderzoek was gedaan naar de beelden van het incident, omdat NRC erover had gepubliceerd.

Dat de politieman bijna vier jaar later alsnog voor de strafrechter stond wegens valsheid in geschrifte, kwam omdat de man die door hem was uitgescholden via het gerechtshof in Den Haag vervolging had afgedwongen. Het OM wilde de agent niet vervolgen voor het valselijk opmaken van een proces-verbaal, maar moest dit van het hof wel doen.

Er werd gescholden na een vechtpartij tussen agenten en een familie, omdat die zich had verzet tegen de aanhouding van hun dronken schilder

Tijdens de zitting verklaarde de politieman de exacte omstandigheden van het incident op Sinterklaasavond niet helemaal te hebben kunnen herinneren. Vandaar dat het proces-verbaal niet helemaal klopte. „Ik ben ook maar een mens en geen robot.” De agent, al bijna 25 jaar in dienst van de politie, heeft er naar eigen zeggen grote moeite mee dat aan zijn integriteit wordt getwijfeld. Hij wacht op behandeling wegens PTSS en barstte tijdens de rechtszaak in tranen uit. De gebeurtenissen „beheersen mijn hele leven”. De agent zei ook nog steeds last te hebben van paniekaanvallen.

De rechtbank oordeelde vrijdag dat het „gezien alle hectiek en de impact van de wijze waarop de aanhoudingen hebben plaatsgevonden voorstelbaar is dat de verdachte zich niet alles meer heeft kunnen herinneren. Zodoende komt de rechtbank niet tot het bewijs dat de verdachte met opzet het [racistische] woord uit zijn proces-verbaal heeft weggelaten”. Ondanks dat „een rechtsplicht [bestond] om deze uitlating te verbaliseren”.

‘Weerzinwekkend’

Dat de agent niet al het toegepaste geweld heeft vastgelegd in een proces-verbaal, neemt de rechtbank hem ook niet kwalijk. Hij heeft „in algemene bewoordingen” geweld geverbaliseerd en daarmee voldeed hij aan de destijds geldende regels.

De vader en zoon die met de agent vochten, moeten nog – opnieuw – berecht worden door de rechtbank. In 2022 oordeelde de rechtbank Rotterdam dat het OM niet-ontvankelijk moest worden verklaard in deze zaak. Justitie had volgens de rechtbank het vervolgingsrecht verspeeld, omdat de politie zich schuldig had gemaakt aan racisme en niet juist had geverbaliseerd. De rechtbank noemde het gebruik van de racistische term „een weerzinwekkende discriminatoire uitlating”.

In hoger beroep oordeelde het gerechtshof evenwel dat het vastgestelde verzuim, over het onvolledig verbaliseren, hersteld is door de filmbeelden van de gebeurtenissen bij het dossier te voegen. Een datum voor deze strafzaak is nog niet bekend.


Lees ook

Racisme bij de politie: alleen de witte agent kreeg een gratificatie, de rest heeft juist grote problemen

De vijf hoofdrolspelers uit ‘De Blauwe Familie’.Van links naar rechts: Yvel Blokland, Bilal Addou, Suleyman Ortac, Margot Snijders en Peris Conrad.