Turkse verdediger Demiral  geschorst voor EK-duel met Oranje om ‘wolvengroet’

De Turkse speler Merih Demiral is geschorst voor twee EK-wedstrijden vanwege het ultranationalistische gebaar dat hij maakte tijdens zijn laatste wedstrijd. Dat meldt de Europese voetbalbond UEFA vrijdag, die het incident de afgelopen dagen onderzocht. Dit betekent dat Demiral niet zal spelen tijdens de wedstrijd Turkije-Nederland komende zaterdag.

In de wedstrijd tussen Turkije en Oostenrijk dinsdagavond maakte Demiral na een goal een handgebaar dat bekend staat als een ‘wolvengroet’. Dat is een signaal van de Grijze Wolven, een ultranationalistische en extreemrechtse Turkse groepering. De Turkse voetbalbond heeft de schorsing volgens Turkse media aangevochten bij de arbitragecommissie, die het bezwaar voor het begin van de kwartfinale zal afhandelen.

Ook de Brit Jude Bellingham werd onderzocht voor het maken van een beledigend gebaar. Aan het einde van de wedstrijd tussen Engeland en Slowakije (2-1) maakte hij een obsceen handgebaar naar de tegenstander. Bellingham brengt het ervanaf met een boete van 30.000 euro. Hij zal komende zaterdag klaarstaan voor de wedstrijd tegen Zwitserland.

Het gebaar dat Demiral maakte naar het publiek na zijn tweede goal tegen Oostenrijk (2-1 winst) staat bekend als een ultranationalistische groet.
Foto: Ronny Hartmann/AFP