Een werkbare meerderheid is in Frankrijk ver te zoeken

De radicaal-rechtse Rassemblement National raakt volgens de laatste analyses van de 577 kiesdistricten in Frankrijk steeds verder verwijderd van een absolute meerderheid in het parlement. Daarvoor moet de partij 289 van de totaal 577 kiesdistricten winnen. Het onderzoeksbureau Harris Interactive schat dat de RN zondag bij de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen op 190 tot 220 zetels kan uitkomen. Het onderzoek werd uitgevoerd nadat 224 kandidaten zich deze week hadden terugtrokken. Dat deden ze in de meeste gevallen om verkiezing van een radicaal-rechtse kandidaat te voorkomen. Een onzekere factor is hierbij wel de opkomst. Als door de beperkte keus veel mensen thuis blijven, dan profiteert de grootste partij, in veel districten de RN.


Lees ook

Links trekt massaal kandidaten terug om radicaal-rechts te belemmeren, kamp-Macron toont zich verdeeld

Verkiezingsposters van het radicaal-rechtse Rassemblement National (RN) met kandidaat Sandrine Chadourne, dinsdag in Libourne, in het zuidwesten van Frankrijk.

RN-premierskandidaat Jordan Bardella heeft eerder gezegd dat hij alleen met een absolute meerderheid wil regeren, terwijl partijboegbeeld Marine Le Pen denkt dat de partij ook met een relatieve meerderheid uit de voeten kan. Om dan een stabiel kabinet te kunnen vormen, zouden volgens haar afspraken gemaakt moeten worden met linkse of rechtse parlementariërs die niet vies zijn van het RN. Als zich geen eenduidige meerderheid aftekent, wordt de rol van president Macron cruciaal. Hij moet tenslotte een premier aanstellen die een kabinet kan vormen. Volgens bronnen van de website Le Grand Continent heeft Macron de grens voor Bardella op minimaal 240 zetels gelegd.

Dat brengt de mogelijkheid van een brede regeringscoalitie zonder radicaal-rechts iets dichterbij. Macrons premier Gabriel Attal preludeert de laatste dagen al op zo’n Assemblée plurielle, waarin met wisselende meerderheden gewerkt kan worden. Maar critici, vooral op links, zeggen dat dit pleidooi vooral het voortbestaan van het ‘macronisme’ dient. Attal en Macron proberen bovendien de linkse partijen uit elkaar te spelen door het hardlinkse La France Insoumise op voorhand van zo’n samenwerking uit te sluiten.


Lees ook

Na de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen blijkt: het macronisme is voorbij. Maar Macron is er nog

President Emmanuel Macron tijdens een ceremonie in Bretagne vorige maand. Komende zondag vindt de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen plaats. Uitgesloten lijkt dat Macrons partij de grootste zal blijven.

Russische steunbetuiging

In de laatste dagen van de campagne lopen de spanningen intussen op. Minister van politieke vernieuwing en kabinetswoordvoerder Prisca Thevenot is woensdagavond in de Parijse voorstad Meudon door „een groep jongeren” aangevallen toen ze verkiezingsposters aan het ophangen was. Zij bleef zelf ongedeerd, maar twee van haar medewerkers moesten naar het ziekenhuis. Een kandidaat van de RN, Marie Dauchie, werd woensdag op een markt in de Savoie tijdens het folderen bedreigd en geslagen door een marktkoopman. Ze heeft haar campagne opgeschort. Ook uit andere regio’s van Frankrijk komen berichten van politici die niet veilig campagne kunnen voeren.

Ondertussen heeft Rusland zijn keuze in de Franse verkiezingen al bepaald. Terwijl Marine Le Pen er sinds de Russische inval in Oekraïne alles aan doet om de indruk weg te nemen dat ze een pion van Vladimir Poetin is, zette het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken op X een foto van Marine Le Pen die, na de eerste kiesronde zondag, het podium in haar kiesdistrict in het Noord-Franse Hénin-Beaumont opstapt. Daarnaast een citaat van een Russische regeringswoordvoerder: „Het Franse volk wil buitenlands beleid dat de nationale belangen dient en een breuk is met het dictaat van Washington en Brussel.”


Lees ook

Houdt het Republikeinse front in Frankrijk nog stand? Vijf vragen over de Franse verkiezingen

Een straatverkoper staat donderdag in Parijs naast verkiezingsaffiches van kandidaten van het linkse Nouveau Front Populaire (NFP).