Hoop voor Kameroense lhbti’ers na ‘coming-out’ dochter president

Een openlijke liefdesverklaring van een rapper aan een fotomodel zal buiten de wereld van de showbiz in de meeste landen onopgemerkt passeren. Dat geldt niet voor de foto die de Kameroense King Nasty afgelopen weekend op Instagram plaatste. „PS Ik ben gek op je & ik wil dat de wereld dat weet”, meldde ze naast het beeld van zichzelf in innige verstrengeling met de Braziliaanse mannequin Layyons Valença. De post heeft, vooral in haar eigen land, grote politieke betekenis.

King Nasty, die op Instagram zo’n 300.000 volgers heeft, is de artiestennaam van Brenda Biya. En dat is de jetsettende 26-jarige dochter van de president van het Centraal-Afrikaanse Kameroen. Dat ze op de glamoureuze foto zoenend met een vrouw uit de kast komt, is voor organisaties die zich met rechten van lhbti’ers bezig houden een onverwachte steun in de rug. „Deze moedige en historische verklaring is een keerpunt in de strijd voor rechten en acceptatie van seksuele minderheden in Kameroen”, schrijven de ngo’s Working for Our Wellbeing en Women in Front Cameroon in een gemeenschappelijk persbericht.

Kameroen, waar de 91-jarige Paul Biya sinds 1982 als president de scepter zwaait, is een van de vele Afrikaanse landen waar homoseksualiteit strafbaar is. Op basis van artikel 347-1 van het Wetboek van Strafrecht kun je er vijf maanden tot maximaal vijf jaar cel en een boete van 200.000 franc (300 euro) krijgen als je gepakt wordt voor „seksuele handelingen met een persoon van [hetzelfde] geslacht”.

Waardigheid en respect

Volgens de ngo’s is het tijd „om deze achterhaalde wetten die liefde criminaliseren” in te trekken en „een toekomst waarin mensen met waardigheid, respect en gelijkheid te omarmen”. De organisaties prijzen de positieve reacties van sommige Kameroeners. Maar op de accounts van Brenda Biya uiten fans ook hun teleurstelling, soms met homofobe uitingen. „We willen meer weten over de beschuldiging dat je lesbisch zou zijn!” schrijft een zekere Bachir Mohamed. „Is het slechts geroddel?” Het antwoord volgde snel: Biya plaatste zelf een artikel waarin de Franse krant Le Monde over haar coming-out schreef.

Deze moedige en historische verklaring is een keerpunt in de strijd voor rechten en acceptatie van seksuele minderheden in Kameroen

Ngo’s
in gezamenlijk persbericht

De in Kameroen bekende trans-activist Shakiro, die als vluchteling in België verblijft, kan haar geluk niet op. „Brenda, je bent een zegen voor de lhbti+-gemeenschap”, zegt ze in een via sociale media verspreid filmpje tegen Biya junior. „Ik ben meer dan trots op je dat je als dochter van de president voor je seksuele oriëntatie uitkomt. […] Dankzij jou gaan we de decriminalisering van homoseksualiteit binnenslepen.” Shakiro’s Kameroense advocaat, Alice Nkom, nam daar tegenover de Franse televisiezender TV5 Monde alvast een voorschot op: „Het is nu aan ons allemaal om ervoor te zorgen dat er heel veel Brenda’s kunnen zijn”, zei ze.

De Kameroense regering of president Biya hebben nog niet op de discussie gereageerd. Ook de meeste media in het land houden zich op de vlakte. Ze tonen de foto van King Nasty in ieder geval niet.


Lees ook

Achter de anti-homowetten in Afrika zitten conservatief christelijke krachten uit de VS en Europa

De rechten van lhbti’ers staat in landen als Ghana steeds verder onder druk. Met de fotoserie The Promotion of Proper Human Sexual Rights and Familiy Values wil de Senegalees-Canadeze fotograaf Clara Watt in protest op de strengere anti-homowetgeving in het land de lhbti-gemeenschap in Ghana een gezicht geven. Op de foto staat een 27-jarige homoseksuele man. „De lhbti-gemeenschap is waar ik mijn gekozen familie en de liefde vond. Hier besefte ik dat ik niet alleen ben in de wereld.”

Kameroen is bepaald niet het enige Afrikaanse land waar homoseksualiteit strafbaar is. In drie Afrikaanse landen (Mauritanië, Oeganda en in sommige staten van Nigeria) staat zelfs de doodstraf op homoseksuele contacten. In veel andere landen wordt de laatste jaren onder andere onder invloed van westerse kerkgenootschappen de wetgeving aangescherpt. Zo ligt momenteel een wetsvoorstel bij het parlement in Zimbabwe dat het mogelijk maakt om westerse organisaties te verbieden als zij steun verlenen aan lhbti’ers in dat land.

In Kameroen zitten volgens de plaatselijke onderzoeksjournalist Boris Bertolt „meer dan twintig mensen” in de gevangenis vanwege homoseksuele handelingen. „Of Brenda Biya wordt aangehouden, of men bevrijdt iedereen”, verklaarde hij tegenover TV5 Monde. De dochter van de president aanhouden zal niet makkelijk worden: ze woont in Zwitserland.