De gedroomde supersamenwerking van radicaal-rechts in het Europees Parlement lijkt mislukt

Hun overwinning was stevig en trok veel aandacht. Maar bijna een maand na de Europese verkiezingen is nog altijd onduidelijk hoe radicaal-rechtse partijen zich in het Europees Parlement gaan organiseren. En dus ook wie elkaars bondgenoten worden én of ze er echt in slagen invloed te krijgen.

Donderdag verstreek een deadline voor het aanmelden van nieuwe fracties, als die aanspraak willen maken op invloedrijke posities in het nieuwe Europarlement. Maar vooralsnog is alleen de groep van ‘Europese Conservatieven en Hervormers’ (ECR) erin geslaagd zich te organiseren en dus mee te doen met die banencarrousel. Het is de fractie waarin onder meer Broeders van Italië van premier Giorgia Meloni zit, net als de voormalige Poolse regeringspartij PiS en het Spaanse ultraconservatieve Vox.

Woensdag werd bekend dat de groep definitief blijft samenwerken en met 84 zetels de op twee na grootste fractie in het Europarlement is. Daarmee werd óók duidelijk dat de fractie afstand houdt van andere potentiële radicaal-rechtse partners, zoals het Franse Rassemblement National (RN) en de Fidesz-partij van de Hongaarse premier Viktor Orbán. De gedroomde supersamenwerking op radicaal-rechts, waarover partijen vóór de verkiezingen druk speculeerden, lijkt dus bij voorbaat al mislukt.

‘Patriotten voor Europa’

Sinds woensdag is ook duidelijk dat de andere bestaande radicaal-rechtse fractie, die van Identiteit en Democratie (ID), niet meer voldoende partijen telt om in stand te blijven. Nadat eerder Alternative für Deutschland al uit de groep was gegooid, stapte woensdag de Estse Europarlementariër Jaak Madison over naar de ECR-fractie. Daarmee is nu ook onzeker bij welke fractie de PVV, in het verleden onderdeel van ID, terecht gaat komen.

Mogelijk is dat bij de nieuwe groep die de Hongaarse premier Viktor Orbán zondag met veel bombarie aankondigde. Zijn Patriotten voor Europa, waarbij ook de ANO-partij van de Tsjechische oud-premier Andrej Babi, de Oostenrijkse FPÖ en het Portugese Chega zich aansloten, moet „Europa gaan veranderen” en „binnen enkele dagen de grootste rechtse fractie” worden.

De gedroomde supersamenwerking op radicaal-rechts, waarover partijen vóór de verkiezingen druk speculeerden, lijkt mislukt

Vier dagen later is dat laatste in elk geval nog niet gelukt – de groep komt nog steeds partijen uit drie lidstaten te kort om officieel een fractie te mogen gaan vormen. Pijnlijk voor Orbán is ook dat twee van zijn gedroomde partners – het Poolse PiS en de SMER-partij van de Slowaakse premier Robert Fico – de afgelopen dagen duidelijk maakten dat zij zich zeker níet aansluiten.

Het betekent niet dat de groep bij voorbaat gedoemd is te mislukken. In Brussel wordt druk gespeculeerd over potentiële nieuwe bondgenoten: bijvoorbeeld het Franse RN, het Vlaams Belang of de Nederlandse PVV. Allemaal voormalige ID-partijen, wat de indruk versterkt dat Orbáns nieuwe groep vooral een herverpakking van de bestaande radicaal-rechtse groep is – zij het aangevuld met Orbáns en Babis’ partijen.

Breuklijnen

Toch kan Orbán de nieuwe fractie – mits hij slaagt – daarmee wel duidelijk verkopen als zíjn politieke groep. En ook RN-leider Marine Le Pen heeft belang bij de ‘rebranding’: haar partij wint zondag mogelijk de Franse parlementsverkiezingen, waarmee haar route richting de macht verder vordert. Samenwerken met premier Orbán en Babis, die mogelijk volgend jaar opnieuw in Tsjechië aan de macht komt, kan haar daarbij helpen.

Tegelijk houdt Le Pen haar kaarten nog tegen de borst: pas volgende week maandag, ná de Franse verkiezingen, zal haar partij naar verluidt een keuze maken. Bestaande breuklijnen zijn bovendien niet weggepoetst: bijvoorbeeld over de houding ten aanzien van Rusland. Waar Orbán bekend staat als de belangrijkste bondgenoot van Poetin in de EU, probeert Le Pen het imago van Kremlin-apologeet juist van zich af te schudden. Eerder nam Le Pen juist duidelijk afstand van AfD, de Duitse partij die ze uit de ID-fractie zette na tal van schandelen. Een nieuwe samenwerking met die Duitse radicaal-rechtse partij lijkt uitgesloten – waardoor het zeer waarschijnlijk is dat de AfD buiten alle fracties zal gaan vallen. Ook daaruit blijkt: een radicaal-rechtse vuist maken blijft in het EP door de verdeeldheid lastig.


Lees ook

Duitse AfD stapt uit radicaal-rechtse EU-groep ID: sluit de partij zich bij een nieuwe familie aan, of vaart ze in Brussel een eigen koers?

Betogers nemen zaterdag in het Duitse Essen deel aan een protest tegen het congres van de radicaal-rechtse AfD.