Robert Towne schreef de huiveringwekkende climax van het meesterwerk ‘Chinatown’

De begin deze week op 89-jarige leeftijd overleden Amerikaanse scenarioschrijver en scriptdokter Robert Towne werd vooral bekend van Chinatown uit 1974. Towne won een Oscar voor zijn scenario van Roman Polanski’s meesterwerk, de pessimistische ‘neo noir’ die dit jaar zijn vijftigste verjaardag viert.

De beroemde slotzin „Forget it Jake, it’s Chinatown” vat op meesterlijke wijze de onmacht van de hoofdpersoon samen, de door Jack Nicholson gespeelde privé-detective Jake Gittes. Gittes raakt in het Los Angeles van 1937 betrokken bij een ingewikkelde corruptiezaak omtrent de waterwerken van die mythische stad. Een in de woestijn opgetrokken stad waar Hollywood zetelt en die symbool staat voor hebzucht.

Towne maakte er een moderne Oedipus-vertelling van, met een huiveringwekkende climax waarin incest een rol speelt. Over die climax had Towne indertijd fikse ruzie met Polanski, die het script deels herschreef. In Towne’s oorspronkelijke scenario is het einde optimistisch, maar Polanski verkoos een pessimistisch, gewelddadig slot, deels ingegeven door zijn eigen levensverhaal: sekteleider Charles Manson en zijn Family vermoordde in 1969 Sharon Tate, Polanski’s vrouw.

Later gaf Towne Polanski gelijk en roemde hij hun samenwerking, indertijd mocht Towne niet op de set komen. Het sombere einde past bovendien wonderwel bij het thema van Chinatown, in de woorden van Towne „de futiliteit van goede bedoelingen”. Dat Nicholson de halve film met een pleister op zijn neus loopt, nadat zijn reukorgaan is bewerkt met een mes (door een door Polanski gespeelde sinistere figuur), is een mooie metafoor voor de tekortkomingen van de sardonische Gittes. Zijn nieuwsgierigheid (being nosy) wordt bestraft en het lukt hem niet de waarheid te zien, ook al bevindt die zich recht voor zijn neus.


Lees ook

Niemand ontsnapt aan ‘Chinatown’

J. J. ‘Jake’ Gittes (Jack Nicholson) en Evelyn Cross (Faye Dunaway) in ‘Chinatown’.

Godfather

Net als veel van zijn generatiegenoten begint de in 1934 geboren Towne bij de legendarische B-filmproducent Roger Corman. Zo schrijft hij mee aan Cormans Edgar Allan Poe-verfilming The Tomb of Ligeia (1965). In de jaren voor Chinatown bouwt Towne een reputatie op als scriptdokter, hij kan feilloos analyseren waar een script de mist ingaat en heeft een goed oor voor natuurlijk klinkende dialogen, inclusief spreektaal en schuttingwoorden.

Zo huurt ster Warren Beatty hem in om het script van Bonnie and Clyde (1967) te ‘polishen’. Ook helpt hij Francis Ford Coppola bij het maken van zijn eerste Godfather-film. Coppola was zo tevreden over Towne’s bijdragen dat hij hem in zijn toespraak bedankte bij het in ontvangst nemen van de Oscar voor Beste Scenario.

Als Chinatown-producent Robert Evans, een fameuze studiobaas, Robert Towne benadert, is hij zo arm dat hij volgens Evans „geen geld had voor nieuwe schoenzolen”. Zijn ster is echter rijzende door het script van The Last Detail (Hal Ashby, 1973). Ook hierin speelt Jack Nicholson, met wie Towne goed bevriend was, een hoofdrol. Twee matrozen, één wit, één zwart, begeleiden een gevangene dwars door Amerika. Towne’s script is grappig en gelaagd, bevat 47 keer het woord ‘motherfuckers’ (toen baanbrekend) en behandelt mannenvriendschap, masculiniteit en racisme op genuanceerde wijze.

Towne schrijft ook het scenario voor Ashby’s bittere komedie Shampoo (1975), waarin Warren Beatty een kapper speelt die in de jaren dat Richard Nixon president is verstrikt raakt in zijn seksuele escapades. En onder zijn credits bevinden zich ook de eerste twee Mission Impossible-films, met Tom Cruise als geheim agent Ethan Hunt.

In Towne’s scenario eindigde Chinatown optimistisch, Polanski verkoos een pessimistisch, gewelddadig slot

Regiedebuut

In 1982 debuteert Towne als regisseur met Personal Best, een ondergewaardeerde film over twee lesbische atleten. Ook regisseert hij de romantische thriller Tequila Sunrise (1988), met Michelle Pfeiffer, Mel Gibson en Kurt Russell. Met het door Nicholson geregisseerde The Two Jakes (1990) maakt hij een tegenvallend vervolg op Chinatown. Misschien dat die teleurstelling teniet wordt gedaan door de bij Netflix in ontwikkeling zijnde serie over de jonge jaren van Jake Gittes; zijn dagen als politieagent in de wijk Chinatown. Towne werkte hiervoor samen met regisseur David Fincher. Hopelijk wordt de serie ook daadwerkelijk gemaakt, al was het maar om Towne’s meesterschap te eren.