Politie arresteert vier mannen voor wapenleveringen aan ‘soeverein’ die ‘mogelijk opstand tegen overheid plande’

De politie heeft dinsdag en woensdag vier mannen opgepakt die worden verdacht van het bezitten of verhandelen van wapens. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat de wapens bedoeld waren voor een man die het zogenoemde soevereine gedachtegoed aanhangt, en die de wapens mogelijk wilde gebruiken om in opstand te komen tegen de Nederlandse overheid.

De politieactie houdt verband met een eerdere arrestatie in april in de gemeente Raalte. Toen werden twee mannen op heterdaad betrapt door de politie tijdens de overdracht van vuurwapens. In totaal werden 15 wapens en munitie in beslaggenomen. Het ging om een 44-jarige man uit Deventer en een 25-jarige man uit Olst-Wijhe: een van hen overhandigde de wapens, de ander kocht ze. De koper wordt door het OM verdacht van plannen tegen de overheid. Ze werden beiden direct gearresteerd en moeten volgende week voor het eerst in de rechtbank in Rotterdam verschijnen.


Lees ook

AIVD: meer dreiging cyberaanvallen door Rusland en China, vaker spoedmaatregelen genomen

Het gebouw van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in Zoetermeer.

Soevereinen

De vier mannen die deze week zijn opgepakt worden onder andere verdacht van wapenbezit of betrokkenheid bij wapenhandel. Ook zouden zij de koper, de ‘soeverein’, en de wapenleverancier in contact hebben gebracht. Het zijn mannen uit onder meer Wijhe, Deventer en Schalkhaar.

Soevereinen zijn mensen die zich afzetten tegen de overheid en andere instituties en willen hun eigen wetten en regels bepalen. Volgens een analyse van veiligheidsdienst AIVD en coördinator terrorismebestrijding NCTV verspreiden soevereinen nepnieuws over instanties, die „op langere termijn de democratische rechtsorde ondermijnen”. Het grootste deel van de soevereinen gebruikt geen geweld, maar van een klein deel van de beweging „gaat ook een geweldsdreiging uit op de korte termijn”. Er zouden in Nederland enkele tienduizenden soevereinen zijn, volgens NCTV.