Matthijs van Nieuwkerk definitief niet op RTL te zien

Matthijs van Nieuwkerk (63) zal toch geen programma’s maken voor RTL. Dat hebben beide partijen nu definitief besloten in overleg. Volgens RTL heeft de presentator aangegeven voor „de vrijheid” te kiezen. Meer details worden niet vrijgegeven. Of RTL de presentator opzijschuift vanwege grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer van eerdere werkgevers, is niet duidelijk.

Begin dit jaar kwam de commissie-Van Rijn met harde conclusies over systematisch wangedrag binnen de publieke omroep. Ook Van Nieuwkerk werd daarin uitvoerig genoemd, als presentator bij het BNNVARA-programma De Wereld Draait Door. Onder zijn hoede – hij presenteerde het programma vijftien jaar lang – was sprake van toxisch en egocentrisch leiderschap. Ook BNNVARA-programmamanager Suzanne Kunzeler beschuldigde Van Nieuwkerk publiekelijk van seksueel wangedrag, wat hij zelf ontkent.

Het rapport en de publieke druk die dat teweegbracht, waren voor RTL het sein om een eerder aangekondigde verbintenis van vier jaar met Van Nieuwkerk tot nader order op te schorten. Zo schrapte de zender begin februari plannen rond een zondagse talkshow en een sportprogramma rondom de Olympische Spelen waar hij het gezicht van zou worden. Uiteindelijk koos RTL voor Humberto Tan voor de presentatie van het sportprogramma en werd de talkshow afgeblazen.