‘A Family Affair’: als je je moeder en je baas samen in bed betrapt

Er is waarschijnlijk niemand aan wie ze een grotere hekel heeft dan aan haar baas, maar toch loopt prille twintiger Zara zich al twee jaar de benen uit haar lijf als assistent voor een vervelende talentloze actiester wiens grootste wapenfeit een eindeloos dooremmerende filmfranchise is over superheld Icarus. Ze heeft het ervoor over. Want ergens in die twee jaar heeft hij haar beloofd dat ze binnen de kortste keren juniorproducer in zijn productiemaatschappij zal zijn. De droom van vele jonge mensen in Los Angeles. En een beetje uit het leven gegrepen van scenarioschrijver Carrie Solomon, die na allerlei assistentenbaantjes met A Family Affair haar debuut maakt als schrijver van een lange fictiefilm.

Solomon is de naam om in te gaten te houden van deze productie die verder topzwaar is met sterren: Zac Efron als de wereldvreemde B-acteur Chris Cole en Nicole Kidman als Zara’s moeder Brooke. Over haar zo meer. Voor de regie werd veteraan Richard LaGravenese aangetrokken, zelf ook voornamelijk scenarist. Zijn grootste wapenfeit The Bridges of Madison Country (1995) is ook alweer even geleden. A Family Affair is een vingeroefening voor Solomon, want haar naam wordt ook genoemd als scenarist van een Ocean’s Eleven-prequel, waarin de hoofdrollen zouden zijn weggelegd voor Barbie-duo Margot Robbie en Ryan Gosling.

In plaats van Zara te volgen bij haar pogingen het te maken in Tinseltown (het onderwerp van zo’n beetje elke Amerikaanse afstudeerfilm of debuut), verlegt A Family Affair z’n aandacht naar haar baas die dankzij wat ingewikkelde plotmanoeuvres in bed belandt met haar moeder. Enter Nicole Kidman als elegante romancière, die Icarus niet kent, behalve uit de Griekse mythe. Zij kent Efron ook niet. Maar de seks is geweldig. Ontdekt ook Zara die haar moeder en haar baas samen in bed betrapt, wat de aanleiding is voor de beste ‘ik stik erin van schrik’-slapstick sinds de stille film.

Heel erg in de verte lijkt A Family Affair wel wat op The Idea of You, waarin veertiger Anne Hathaway het aanlegde met de zanger van een boyband (Nicholas Galitzine). Wie weet wordt het nog een trendje, die ‘oudere vrouw’/jonge man-romances en ontdekt Hollywood zo dat er ook leven is voor actrices na de veertig. Maar anders dan The Idea of You missen de sekscapades in A Family Affair elke chemie tussen de twee hoofdrolspelers. Ze scoren wel op zelfspot. Zac Efron bewijst daarmee in ieder geval zijn High School Musical-jaren te zijn ontgroeid.