Zeker zes doden en forse schade door orkaan Beryl

In Venezuela en op twee kleine Caribische eilanden zijn in totaal zeker zes mensen om het leven gekomen als gevolg van de orkaan Beryl, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN. Niet eerder heeft zich zo vroeg in het orkaanseizoen op de Atlantische Oceaan zo’n krachtige orkaan ontwikkeld.

De Venezolaanse minister Remigio Ceballos Ichaso van Binnenlandse Zaken maakte dinsdag bekend dat er twee doden zijn gevallen in het noorden van Venezuela toen de orkaan daar overheen raasde. Ook worden er nog vijf mensen vermist. Vicepresident Delcy Rodríguez werd getroffen door een vallende boom toen ze zich in de kustregio Sucre op de hoogte ging stellen van de situatie. Volgens president Nicolás Maduro is ze „hard geraakt, maar bij bewustzijn”.


Lees ook

De vroege orkaan Beryl heeft diverse records gebroken

Een satellietfoto van orkaan Beryl op 2 juli boven het oosten van  Jamaica

In de eilandstaat Grenada kwamen drie mensen om het leven, waarvan twee op het eiland Carriacou. Daar richtte de Beryl ook ernstige schade aan. „De situatie is ernstig”, zei premier Dickon Mitchell van Grenada daarover in een videoboodschap. „Er is geen stroom en veel huizen en gebouwen zijn helemaal verwoest.”

Ook op St. Vincent and the Grenadines is minstens één dode gevallen.

Jamaica, de Kaaimaneilanden en Mexico

Beryl komt naar verwachting deze woensdag aan op Jamaica en de Kaaimaneilanden. Daar verwacht het Amerikaanse National Hurricane Center „levensbedreigende winden en stormen”.

Ook Mexico bereidt zich voor op de komst van Beryl donderdagavond. Volgens het Mexicaanse ministerie van Defensie hebben het leger, de luchtmacht en de nationale garde noodprotocollen geactiveerd in drie staten op het schiereiland Yucatán. Daar zijn 120 schuilkelders geopend en staan bijna vijfduizend manschappen paraat.