Column | Star Wars-haat is een verdienmodel

George Lucas heeft meerdere malen gezegd dat zijn Star Wars-films gemaakt zijn voor kinderen van een jaar of 12. Klachten van volwassenen over de schattige, teddybeer-achtige Ewoks in Return of the Jedi vond hij dan ook niet terecht, net als de haat die de beruchte Jar Jar Binks uit The Phantom Menace kreeg. Maak je als volwassene dus niet te druk, kun je daaruit als advies opmaken. Dat die boodschap niet door iedereen wordt gevolgd, blijkt weer uit de giftige sfeer die momenteel rondom de nieuwe Star Wars-serie The Acolyte hangt.

Als je een blik werpt op Rotten Tomatoes, een site waar mensen films en series kunnen beoordelen, zie je dat The Acolyte zelfs een slechtere publiekscore heeft dan de verguisde Star Wars Holiday Special. Die kerstspecial werd in 1978 uitgezonden op de Amerikaanse tv en wordt nog altijd gezien als een gênante misser. Van de gebruikers die gestemd hebben geeft 24 procent de special een positieve score, terwijl The Acolyte uitkomt op 14 procent. Op filmdatabase IMDb krijgt de serie gemiddeld een 3,4 (critici, onder wie ikzelf, zijn overwegend positief over de serie trouwens). Er lijkt hier sprake van het zoveelste voorbeeld van review bombing, een bewuste poging om de scores van specifieke films, series of games zo ver mogelijk naar beneden te krijgen.

De publieksscores moeten dus altijd met een flinke korrel zout genomen worden, maar het typeert wel de negativiteit die online rondom Star Wars in het algemeen en The Acolyte in het bijzonder is ontstaan. Meteen nadat de eerste twee afleveringen vorige maand waren verschenen, kwam de haatindustrie op gang. Tik op YouTube ‘The Acolyte’ in en je krijgt al snel een lange reeks boze video’s voorgeschoteld: The Acolyte Is A MASSIVE Flop!, The Acolyte – Stop It Now!, The Acolyte is AWFUL. In veel van de video’s zie je klagende mannen achter een microfoon die vertellen wat er allemaal niet klopt aan de serie. Er zit regelmatig een rechts-conservatieve laag over: ze klagen over ‘identiteitspolitiek’ en ‘woke-ideeën’. Want ja, maker Leslye Headland is een vrouw, de cast is divers en er zit zelfs een queer-element in het verhaal (al is er discussie over de vraag of de ruimteheksen in de serie nou wel of niet lesbisch zijn). Dat juist deze serie de meest extreme negativiteit over zich heen krijgt is dus geen toeval. Hoofdrolspeler Amandla Stenberg liet op Instagram weten dat ze met een vloedgolf aan „onaanvaardbaar racisme” te maken heeft.

Er valt natuurlijk wel oprechte, inhoudelijke kritiek te geven op deze nieuwe serie en andere titels. George Lucas zelf is er ook niet altijd blij hoe producenten met zijn creatie omgaan sinds hij de Star Wars-rechten in 2012 aan Disney verkocht. Hij heeft alleen geen zin om daar verder ruzie over te maken, vertelde hij onlangs op het filmfestival van Cannes. „Veel van de ideeën uit het origineel gingen verloren. Maar zo is het. Je geeft het op, je geeft het op.” Voor de mensen die van Star Wars-haat een verdienmodel hebben gemaakt, is opgeven echter geen optie.

Thijs Schrik is film- en serierecensent.