Golfer Joost Luiten wint kort geding en mag toch naar de Olympische Spelen

De Nederlandse golfer Joost Luiten mag toch deelnemen aan de Olympische Spelen in Parijs. Dat heeft de rechter dinsdag besloten in een kort geding tegen sportkoepel NOC*NSF dat de golfer had aangespannen. Dinsdagmiddag voor 17.00 uur zou Luiten van de rechter moeten zijn ingeschreven bij de Internationale GOlf Federatie. Het NOC*NSF heeft via een woordvoerder aan ANP laten weten dat te zullen doen.

Luiten werd door de sportkoepel uitgesloten van kwalificatie voor de Olympische Spelen, omdat versoepelde kwalificatie-eisen die eind 2023 werden ingevoerd niet werden toegepast op prestaties die behaald werden vóór de invoer van de nieuwe norm. De rechter oordeelde dinsdag dat dat wel zou moeten. Luiten zou daarmee wel in aanmerking komen voor kwalificatie. De zesvoudig winnaar op de European Tour reageerde dinsdag enthousiast op de uitspraak en zei tegen ANP: „Ik heb gewonnen, op alle fronten”.

De sportkoepel gaat op basis van deze uitspraak in samenwerking met de Nederlandse Golf Federatie de mogelijke kwalificatie van nog twee golfers onderzoeken, laat de organisatie weten aan ANP.