Spaanse Hooggerechtshof weigert amnestie Catalaanse oud-leider Puigdemont

Het Spaanse Hooggerechtshof weigert amnestie te verlenen aan de Catalaanse oud-leider Carles Puigdemont. Dat heeft het hof maandag besloten, schrijven internationale persbureaus. De uitspraak is opvallend omdat het parlement op 30 mei nog instemde met een wet die amnestie verleent aan alle Catalanen die betrokken waren bij de couppoging in 2017.

Het hof stelt dat de amnestiewet niet van toepassing is op alle misdrijven waarvan Puigdemont wordt verdacht. Waar de afgezette regiopremier wel gratie krijgt voor zijn rol bij de couppoging, wordt hij ook beschuldigd van verduistering van overheidsgelden. Het aanhoudingsbevel tegen Puigdemont, die sinds 2017 in ballingschap in België leeft, blijft daarom gehandhaafd.

De amnestiewet betekende eind mei goed nieuws voor de 370 Catalanen die in 2017 betrokken waren bij de organisatie van het illegale onafhankelijkheidsreferendum. Het gaat onder meer om de leider van de Catalaanse onafhankelijkheidspartij Junts. De wet is omstreden in Spanje. Rechtse oppositiepartijen zijn van mening dat de amnestiewet de Spaanse democratie ondermijnt en vinden dat de separatisten uit Catalonië veroordeeld moeten worden.


Lees ook

Parlement Spanje stemt definitief voor amnestiewet, honderden Catalaanse separatisten krijgen gratie

177 parlementariërs stemden voor de wet, 172 waren tegen.