Franse filmmakers Jacquot en Doillon gearresteerd op verdenking van seksueel geweld in jaren 80 tegen minderjarige actrice

De Franse filmmakers Benoît Jacquot (77) en Jacques Doillon (80) zijn maandag door Franse autoriteiten aangehouden, zo melden Franse media. Het duo werd onder meer door actrice Judith Godrèche beschuldigd van seksueel geweld. De zogenoemde garde à vue duurt in principe maximaal 24 uur, waarin de mannen ondervraagd zullen worden. Die stap is een teken dat er mogelijk een rechtszaak tegen beide mannen — die de beschuldigingen steeds hebben ontkend — ophanden is.

Godrèche, nu 51 jaar, uitte begin februari beschuldigingen van seksueel geweld aan het adres van Benoît Jacquot en Jacques Doillon en klaagde hen aan voor onder meer verkrachting. Jacquot zou in de jaren tachtig jarenlang seksueel geweld — waaronder verkrachting — hebben gebruikt tegen de toen minderjarige Godrèche. Het duo ontmoette elkaar in 1986 voor het eerst op de set van hun film Les Mendiants. Godrèche, toen 14, en Jacquot, toen 39 jaar, zouden dat voorjaar een relatie zijn begonnen, die zij later omschreef als „pervers” en bol zou hebben gestaan van Jacquots „controlezucht”. Jacquot bevestigt dat ze een intieme relatie onderhielden toen zij minderjarig was, maar ontkent dat er sprake was van dwang.


Lees ook

Actrice Judith Godrèche: ‘De Franse cinema is geen veilige werkplek’

Judith Godrèche (midden) tijdens een demonstratie in Parijs tegen feminicide op Internationale Vrouwendag dit jaar.

Twee jaar later speelde ze in de film The 15 Year Old Girl van regisseur Jacques Doillon. Volgens Godrèche zou Doillon haar op de set hebben verkracht. Drie jaar later kwam de relatie met Jacquot tot een einde.

De onthullingen rond het vermeende gedrag van de mannen onderstreepte andermaal de al bedenkelijke reputatie van de Franse cinema. Godrèche kwam daar in april tijdens de uitreiking van de Franse Oscars, de Césars, op terug door de Franse filmwereld voor een duidelijke keuze te stellen en „mannen die van verkrachting worden beschuldigd” hun macht te ontnemen. „Er komen barsten in het geïdealiseerde beeld van onze vaders, de macht wankelt. Durven we de waarheid onder ogen te zien?”

Toekomst onderzoekscommissie onzeker

In navolging van Godrèche dienden ook andere actrices klachten in tegen Jacquot. Eind mei beschuldigde Isild le Besco hem van veelvuldige verkrachting in de periode tussen 1998 en 2007 toen ze minderjarig was. Ook Julia Roy beschuldigde de filmmaker van verkrachting.

De wereldwijde #metoo-beweging uit 2017 kreeg in Frankrijk niet meteen zoveel tractie als in de Verenigde Staten en andere landen. Toch zijn sindsdien langzaam maar zeker meer mensen uit de Franse filmwereld verhalen gaan delen over seksueel geweld door collega’s, van wie het meest in het oog springende de filmster Gérard Depardieu is. De Franse acteur, die zich decennialang ongestoord bleek te misdragen zowel op als buiten de set, is inmiddels het symbool geworden voor seksueel geweld onder mannen in de Franse cinema en verschijnt in oktober voor de rechter. Het is onduidelijk of een opgezette onderzoekscommissie naar seksueel geweld in de Franse film-, audiovisuele, mode-, reclamesector nog doorgaat, nu het Franse parlement ontbonden is.

Maandagochtend verschenen Jacquot en Doillon met hun advocaten bij de gerechtelijke politie in Parijs. Tegenover persbureau AFP sprak Jacquots advocaat haar optimisme uit dat haar cliënt zich „eindelijk voor de rechtbank zal kunnen verdedigen”. Ze plaatst vraagtekens bij de „twijfelachtige” arrestatie, waarvoor volgens haar geen wettelijke basis is, vanwege de periode waarin de misdrijven zich zouden hebben voorgedaan.

Het parket in Parijs ziet meerdere strafbare elementen in de vermeende misdrijven van beide mannen, aldus AFP. Het richt zich zowel op de verkrachting als aanranding van een minderjarige jonger dan 15 jaar door een persoon met gezag, maar ook op het partnergeweld van Jacquot.