Tv-recensie | Premier Rutte had zijn bureau vast opgeruimd en zat ‘te stralen van optimisme’

Op de zonnige zondagmiddag werd het Nederlandse volk plotseling opgeschrikt door een mededeling van hogerhand. Om half vijf zou premier Rutte met een ingelaste tv-toespraak komen. Wat zou dat betekenen? Wordt de avondklok weer ingevoerd? Oorlog, klimaatramp, staat van beleg? Sommige pessimisten haastten zich al naar de supermarkt om wc-rollen in te slaan. Maar nee, Mark Rutte wilde gewoon even dag zeggen.

De NOS zond het uit, maar had geen bemoeienis met de opnames. De journalistieke organisatie kreeg de kant-en-klare videoband van de Rijksvoorlichtingsdienst. Is dat niet vreemd? Rutte is toch geen staatshoofd? Ging hij nu een beetje een mini-Macron spelen? „Nog nooit hebben we een premier op deze manier afscheid zien nemen van het volk”, zei politiek verslaggever Marleen de Rooy. Een interview zou passender zijn geweest, dan kon het volk, via de interviewer, ook een beetje terugpraten.

Over naar het Torentje. Rutte zat er ontspannen en opgewekt bij, hij blijft een aangename spreker. Hij noemde zijn belangrijkste dossiers. Trots op: excuses Shoah, slavernij, snel herstel na economische crisis. Minder blij met: Toeslagenaffaire, aardbevingen Groningen, MH17. Had hij ergens spijt van? Je kon als premier niet de hele tijd spijt lopen hebben, zei Rutte. „Hij heeft misschien niet echt stilgestaan bij zijn eigen rol in sommige dossiers”, concludeerde De Rooy voorzichtig.

Het Torentje zag er leeg uit. Rutte had al opgeruimd, zei hij. Wat liet hij achter voor zijn opvolger? Er lagen nog twee boeken, helaas was niet te lezen welke. Was het de politieke thriller Het jaar van Caroline, Pieter en Geert? Of De Grondwet – Studenteneditie? Om zijn opvolger een beetje bij te spijkeren? Hij liet ook het portret staan van oud-premier Johan Thorbecke, grondlegger van de parlementaire democratie. Kon die tenminste een oogje in het zeil houden.

Marleen de Rooy concludeerde dat Rutte „niets zei over het huidige politieke klimaat”. Maar dat was niet helemaal waar. Hij deed het alleen impliciet. Toen hij begon over „Nederland is een gaaf land” noemde hij als kernwaarden: de vrije meningsuiting, de vrije pers, onafhankelijke rechters. Blijkbaar is hij er niet gerust op dat zijn opvolgers dat zullen respecteren.

Positieve levenshoudingen

Wat zat Rutte daar toch weer te stralen van optimisme! Heb ik zelf altijd irritant gevonden aan hem. Maar optimisme blijkt heel goed te werken. Juist in kwesties die hopeloos lijken. Dat is in ieder geval de grondgedachte van de vijfdelige reeks Erik Scherder en het nut van optimisme (zaterdag, NPO2). Scherder: „Ongeveer zestig procent van de Nederlanders is somber over de toekomst. En dat is jammer omdat een positieve levenshoudingen ons juist helpt om problemen op te lossen.”

De hoogleraar neuropsychologie doet in dit tv-programma proefjes met vijf kandidaten. Ook gaat hij op reportage. In het Toon Hermans Huis werken ongeneeslijk zieke mensen in de tuin aan hun geestelijk welzijn. In het Erik Scherderhuis tonen mensen met hersenletsel aan dat je een doel in het leven moet hebben, en hoop, en dat het nuttig is om ergens moeite voor te doen. Ik was na de eerste aflevering nog niet overtuigd. Ik zag veel geloof en weinig wetenschappelijke onderbouwing.

Het leukste was Scherders reportage over Ajax-Feyenoord. Voorafgaand aan de voetbalwedstrijd vroeg hij Ajax-supporters naar hun verwachtingen. Ze waren zeer optimistisch. Terwijl Feyenoord duidelijk sterker was. Na afloop bleek dat ze de boel kort en klein hadden geslagen, uit frustratie dat hun club werd ingemaakt. Toch te optimistisch geweest. En daardoor te teleurgesteld. Dat krijg je er nou van, al dat misplaatste optimisme, denk ik dan. Maar dat is natuurlijk omdat ik een onverbeterlijke pessimist ben. Mede daardoor als premier zeer ongeschikt.