‘Extreem gevaarlijke’ orkaan Beryl ontwikkelt zich in Caribisch gebied, scheert voorbij Nederlandse eilanden

Een orkaan met de naam Beryl in de Atlantische Oceaan neemt in kracht toe tot een „extreem gevaarlijke” orkaan die wordt aangemerkt als ‘categorie 4’. Dat meldt het National Hurricane Center (NHC) in de Verenigde Staten zondag. Het instituut verwacht dat de harde windstoten en stortvloeden levensgevaarlijk zijn wanneer ze de Bovenwindse Eilanden in de Caribische Zee bereiken.

Nog nooit heeft het NHC zo vroeg in het orkaanseizoen, dat loopt van juni tot november, een waarschuwing van categorie 4 afgegeven. De zwaarste orkaan ooit in het gebied was storm Ivan in 2004, van categorie 3, die toen grote schade aanbracht in Grenada. Beryl produceert op zondag langdurige windvlagen met een snelheid tot 215 kilometer per uur. De orkaan is compact, gezien de windstoten met dertig kilometer vanaf het centrum afnemen tot onder orkaankracht.

De Nederlandse eilanden Sint-Eustatius, Saba en Sint-Maarten liggen iets ten noorden van het gebied waar de orkaan eerst aan land gaat, meldt ANP, maar moeten ook rekening houden met ernstige overlast. Volgens de voorspellingen bereikt Beryl op maandag Barbados, St. Lucia, en St. Vincent. Daarna zou de storm met een boog richting Haïti, de Dominicaanse Republiek, Jamaica en Cuba bewegen.

NHC verwacht een bovengemiddeld zwaar orkaanseizoen, met zeventien orkanen waarvan vier zware. In een gemiddeld seizoen zijn er zeven.
Orkaanexpert Michael Lowry noemt de orkaan tegen persbureau AP „historisch, voordat hij aan land is”: in dit gebied en op dit moment in het jaar is een orkaan van deze kracht uniek. „Het vormt een zeer serieuze bedreiging.”