Tweede ronde nodig bij presidentsverkiezingen Iran, opkomst historisch laag

Geen van de vier kandidaten heeft vrijdag bij de Iraanse presidentsverkiezingen heeft een absolute meerderheid behaald. Daarom vindt volgende week vrijdag een tweede ronde plaats. De twee kandidaten die tijdens de eerste ronde de meeste stemmen haalden nemen het daarin tegen elkaar op. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken zaterdag bekendgemaakt, melden internationale persbureaus. Het gaat om de hervormingsgezinde Masoud Pezeshkian en de conservatieve hardliner Saeed Jalili. Zaterdagochtend zijn tot dusverre ruim 24 miljoen stemmen geteld. Daarvan ontving Pezeshkian 10,4 miljoen stemmen, tegenover 9,5 miljoen voor Jalili.

De opkomst bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen was met 40,6 procent historisch laag. Dat heeft een woordvoerder van het Iraanse regime gemeld. Bij de verkiezingen van 2021 ging het nog om 48 procent, bij de parlementsverkiezingen in maart daagde slechts 41 procent van de kiezers op. Iran telt meer dan 61 miljoen stemgerechtigde burgers. De regering riep op om juist te gaan stemmen. Een hoge opkomst zou kunnen worden opgevat als een legitimering van het regime. Met name jonge kiezers, die de afgelopen jaren ondanks grote repressie massaal protesteerden, kondigden vooraf aan de presidentsverkiezingen te boycotten.

Bij de verkiezingen zijn twee beveiligers omgekomen, meldt persbureau Tasnim. Hun voertuig werd aangevallen toen ze stembussen vervoerden. De stembusgang vindt nu plaats vanwege het overlijden van voormalig president Raisi, hij verongelukte afgelopen maand met een helikopter.


Lees ook

Iran kan een hervormer als president krijgen, maar brengt dat ook verandering?

Presidentskandidaat Masoud Pezeshkian wuift naar zijn aanhangers tijdens een campagnebijeenkomst in Teheran. Naast vijf conservatieve kandidaten is hij de enige hervormingsgezinde die mag deelnemen aan de Iraanse presidentsverkiezingen.