Column | De Europese politiek wordt politieker

Ursula von der Leyen, Noord-Europese christen-democraat: Europese Commissie. Antonio Costa, Zuid-Europese sociaal-democraat: Europese Raad. Kaja Kallas, Oost-Europese liberaal: Hoge EU-Buitenlandvertegenwoordiger. Sommigen zeggen dat deze drie Europese topbenoemingen, waarover de 27 EU-regeringsleiders donderdag beslisten, ondemocratisch zijn. Belangrijkste argument: de Europese verkiezingen gaven een ‘ruk naar rechts’ te zien, die deze benoemingen niet weerspiegelen. De Hongaarse premier Viktor Orbán zei misnoegd: „EU-topfunctionarissen moeten alle lidstaten vertegenwoordigen, niet alleen linkse en liberale!”

Er klopt niets van. De EU is geen organisatie die je volpropt met getrouwen, zoals de Verenigde Naties. Het is een politiek systeem met meerdere partijen die democratisch worden gekozen. Die partijen zijn – goddank! – te klein om alleen te regeren. Dus sluiten ze compromissen en vormen ze coalities om een meerderheid te krijgen. Die gebruiken regeringsleiders van partijen in die coalities om topfuncties bij Europese instellingen te verdelen.

In dit opzicht lijkt de Europese politiek op de nationale politiek. Als PVV, VVD, BBB en NSC een meerderheid vormen en ministers benoemen, mogen andere partijen de pest in hebben – maar ondemocratisch is het niet. De PVV won de Nederlandse verkiezingen. PVV-leider Wilders kon dus als eerste een coalitie vormen. De grote winnaar van de Europese verkiezingen is de centrum-rechtse Europese Volkspartij (EVP). Dus mag de EVP een coalitie vormen. Dat doet ze met sociaal-democraten (de tweede politieke familie in Europa) en liberalen. Wie weet vragen ze de Groenen erbij. De rest mag ervan balen. Maar zo werkt de democratie, ook Europees.

Het beeld van een ‘ruk naar rechts’ klopt niet

Het verhaal van een ‘ruk naar rechts’ in Europa, dominant in veel media, klopt evenmin. Centrum-rechts won. Extreem-rechtse partijen wonnen vooral in Frankrijk en Duitsland, maar in Noord-Europa en veel landen in Midden- en Oost-Europa verloren ze fiks. Europa moet echt veel meer verrechtsen, willen Orbán of Giorgia Meloni over Europese topfuncties mogen beslissen.

Dat wil niet zeggen dat deze gematigde verrechtsing geen effect krijgt op Europees bestuur. Natuurlijk wel. In het Europees Parlement (vergelijkbaar met onze Tweede Kamer), waar je coalities moet vormen om iets gedaan te krijgen, zal rechts bij stemmingen zwaarder wegen. In de Raad, het orgaan van de lidstaten (vergelijkbaar met onze Eerste Kamer), is de impact groter. Er zijn momenteel weinig sociaal-democratische of liberale regeringen in Europa. De Raad is verreweg de machtigste Europese instelling. Daar worden de belangrijkste beslissingen genomen. De samenstelling van het Europees Parlement wordt bepaald door de Europese verkiezingen, de samenstelling van de Raad door nationale verkiezingen. Doordat landen zelf hun Eurocommissaris benoemen, wordt ook de Commissie waarschijnlijk een beetje rechtser.

Wat je ziet, is dat nationale en Europese democratieën meer verweven raken. Na de Europese verkiezingen viel de Franse regering, en omgekeerd zal de nieuwe regering in Parijs Brusselse besluitvorming beïnvloeden. Ook het gevecht over welke nationale partij bij welke Europese familie hoort, dat nog nooit zo publiekelijk werd uitgevochten, duidt op die verwevenheid. Voeg daarbij nationale politici die ineens openlijk bespreken welke portfolio’s ze voor hun Eurocommissarissen willen (vroeger not done); de claim van Orbán, Meloni en anderen op een Europese topbenoeming; en de vraag of zij nu uit wraak hun Europarlementariërs gaan instrueren om Von der Leyen alsnog in het parlement te blokkeren. Dit alles toont: nationale politici die voorheen exits wilden, staan nu te trappelen om mee te spelen in de Europese democratie. Wat je ook van deze politici vindt, dit maakt de Europese politiek minder technocratisch en saai, en meer politiek. En meer normaal, zoals nationale en lokale politiek normaal is. Oud-Eurocommissaris Pascal Lamy constateert in Le Grand Continent: „De bouw van een hybride, democratische Europese politieke ruimte komt nu echt op gang.” En zo is het.