Na de laatste show van Dries Van Noten is de modewereld een unieke stem kwijt

Een mode-afscheid is zelden elegant. Van ontwerpers die bij een huis in dienst zijn, wordt vaak pas ná een show verteld dat ze zijn weggegaan. Of het vertrek vrijwillig was, blijft bijna altijd in het midden. Ontwerpers die hun eigen huis bestieren of Karl Lagerfeld heten en voor Chanel werken, blijven vaak liefst tot de laatste snik in het zadel, zelfs als hun collecties niet meer zijn wat ze ooit waren.

Met pensioen gaan, op een leeftijd waarop mensen in andere beroepen dat ook doen, en dat ook nog van tevoren aankondigen: dat zie je niet vaak in de mode. Dries Van Noten (66) deed het. Afgelopen zaterdag gaf de Belgische ontwerper zijn allerlaatste modeshow: zijn 129ste, waarin hij zijn 150ste collectie liet zien. Een meerderheidsaandeel van zijn bedrijf verkocht hij zes jaar geleden al aan het Spaanse Puig. Op de achtergrond blijft hij nog betrokken, met name bij de beautylijn, maar zijn kantoor heeft hij leeggeruimd. Samen met zijn man Patrick Vangheluwe, die in het bedrijf werkte en ook stopt, gaat hij de dingen doen waarvoor ze nooit tijd hebben gehad; langer dan een week op vakantie gaan, bijvoorbeeld. Wie hem gaat opvolgen is nog niet bekendgemaakt.

Van Notens eerste modeshow was die voor een mannencollectie (najaar 1992), al liepen er ook vrouwen mee, in op mannenmode geïnspireerde outfits. De show voor voorjaar 2025 werd geopend door een model dat in zijn allereerste show had meegelopen en inmiddels een grijze vijftiger is. Er waren meer gezichten uit het verleden te zien op de lange, met stukjes zilverfolie bedekte catwalk, zoals de Nederlandse Sylvia van der Klooster, jarenlang vast (pas)model. Er waren ook volop jonge modellen: dit was geen show die een terugblik wilde zijn.

Dries Van Noten, mannencollectie voorjaar 2025

Zo was ook de collectie opgebouwd: klassiekers als perfect gesneden lange jassen in sobere tinten en rijk geborduurde jasjes en jacks, een paar verwijzingen naar de David Bowie-collectie voor najaar 2011, een hoogtepunt uit zijn oeuvre, maar ook nieuwe ontwerpen: transparante pastelkleurige kledingstukken van organza of gekreukte kunststof, een roze jas van dikke satijn, kledingstukken van een materiaal dat van zilver naar goud en weer terug ging, prints gemaakt volgens een duizend jaar oude Japanse ‘marmer’-techniek die Van Noten nooit eerder gebruikte. Van Noten heeft altijd een diepe liefde gehad voor stoffen en dessins.

De show was deel van een avondvullend afscheidsfeest in een voormalige fabriekshal aan de rand van Parijs, dat begon met champagne en een walking dinner rond een grote zuil waarop oude shows werden geprojecteerd en eindigde met een feest. Er waren collega-ontwerpers gekomen, voormalige medewerkers. Van Noten – gekleed in zijn gebruikelijke beige chino en blauwe trui – liep rond om mensen begroeten. Hij zag er ontspannen uit.

Lauwwarm applaus heeft zelden geklonken voor Van Noten, die bekend staat om zijn betoverende shows en zijn tot de verbeelding sprekende maar draagbare mode, maar nooit klonk het zo hard als na zijn afscheidsshow.

Nog een keer zwaaide hij, toen draaide hij zich om verdween achter de gigantische discobal die tijdens de show in de feestruimte was geplaatst. De modewereld is een unieke stem kwijt.