Op zoek naar optimisme en de ijzersterke formule van ‘Radio Tour de France’: dit zijn de mediatips van dit weekend

Op zoek naar optimisme

In een tijd waarin verschillende crises het nieuws bepalen, voelen we ons volgens het CBS somberder dan ooit. In de 5-delige serie Scherder en het nut van optimisme gaat hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder op zoek naar optimisme en hoop. Wat is het, wat heb je eraan en kan je het trainen? Hij maakt een tocht langs collega-wetenschappers en mensen met bijzondere verhalen over hoop en optimisme. In een interview zegt hij: „Ik geloof heilig in optimisme, maar dan heb ik het wel over mild optimisme. Extreem optimisme betekent dat je onnodig veel risico’s neemt, omdat je denkt: het komt toch wel goed. Dat is niet realistisch en gevaarlijk. Mild optimisme betekent dat je vertrouwen hebt in het doel dat je wilt bereiken. Dat vertrouwen zorgt voor minder stress en een langer leven.”

André Waardenburg

Intense Gyllenhaal

Jake Gyllenhaal (Donnie Darko, Brokeback Mountain) speelt voor het eerst een hoofdrol in een tv-serie. In Presumed Innocent is hij een openbaar aanklager die verdacht wordt van een moord op een collega. Gebaseerd op het gelijknamige boek dat in de jaren negentig al eens werd verfilmd, toen met Harrison Ford in de hoofdrol. De serie-versie is geschreven door David E. Kelley (Big Little Lies). Presumed Innocent is een wat conventioneel opgezette juridische thriller die het vooral moet hebben van de broeierige sfeer, de spannende wendingen en de sterke hoofdrollen. Gyllenhaal zet een intense, gevaarlijke rol neer, van de getergde man die zo opgaat in zijn gevecht om zijn bestaan dat hij bijna geen tijd heeft voor schuld, zelfbeschouwing of herstel van de beschadigde banden met zijn dierbaren.

Wilfred Takken

Gezellige sushirobot

Soms snak je naar een game die vooral warmte uitstraalt – en niet teveel van je vraagt. Rolling Hills is zo’n game, een ideaal spel om lekker uitgestrekt op de bank met wat snacks erbij te spelen. Je speelt een sushirobot die de grote stad verlaat om in een klein dorp de lokale middenstand een duwtje in de rug te geven: je maakt immers zulke goede sushi dat het zomaar toeristen zou kunnen aantrekken. Waar andere restaurantgames je dwingen om snel te handelen in het koken van eten of het bedienen van je klanten, houdt Rolling Hills het rustig. Je sushicomputer maakt de sushi voor je, jij hoeft alleen maar de juiste sushi naar de juiste klant te brengen. Ondertussen bouw je langzaam je sushirepertoire op én maak je vrienden in het hele dorp. Gezellig!

Len Maessen

Onverslijtbare Tour-formule

Radio Tour de France is een zomers instituut geworden. Het bestaat al, met enkele onderbrekingen, sinds 1970. De formule is onverslijtbaar. Live etappeverslagen vanaf de motor door Sebastiaan Timmerman, aan de finish zit Andries Lamain, dit jaar voor her eerst, hij neemt het stokje over van Gio Lippens, en Steven Dalebout, Han Kock en Edwin Cornelissen doen de achtergrondverslagen. In de studio in Hilversum zitten presentatoren Robbert Meeder en Henry Schut. Er is elke dag een Tourartiest en er is een nieuw spel: Jouw eigen Tourquiz, waarin luisteraars hun eigen tourspecialisme of -onderwerp aandragen. Als je bijvoorbeeld alles weet van Limburgse etappewinnaars in de Alpenritten, kun je je opgeven en dan word je onderworpen aan een vragenvuur.

Vincent Bijlo


Lees ook

Op zoek naar iets anders? Kijk hier voor alle cultuurtips