Georgisch parlement zet eerste stap richting inperking LHBTI-rechten

Het parlement van Georgië gaf donderdag zijn eerste goedkeuring aan een reeks wetsvoorstellen tegen „LHBTI-propaganda”. Dat melden internationale persbureaus. Zo zouden Pride-evenementen verboden worden, net als het tonen van de LHBTI-regenboogvlag. Het parlement moet de plannen nog twee keer in behandeling nemen voordat ze wet worden. Dat zal waarschijnlijk in het najaar gebeuren, rond de geplande landelijke verkiezingen van 26 oktober.

De voorzitter van het Georgische parlement, Shalva Papuashvili, heeft eerder gezegd dat de „LHBTI-propaganda” de „traditionele relaties” in Georgië verandert. Hij is lid van de regerende partij Georgische Droom, die de wetsvoorstellen indiende. Oppositiepartijen zien in de plannen een manier voor de partij om de conservatieve kiezer aan te spreken, in aanloop naar de verkiezingen. Uit een onderzoek uit 2021 bleek dat 84 procent van de ondervraagden in Georgië een relatie tussen twee mensen van hetzelfde geslacht verkeerd vond.

Bij invoering van de wetsvoorstellen zouden niet-heteroseksuele mensen geen kinderen meer mogen adopteren en mogen mensen hun geslacht niet meer veranderen op identificerende documenten. Een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht is al verboden in de Georgische grondwet. Giorgi Tabagari, de oprichter van Tbilisi Pride, zei donderdag dat invoering van de voorgestelde wetten het leven voor LHBTI’ers in Georgië „ondragelijk” zou maken. Dan ziet „de toekomst voor queer mensen in Georgië er nogal somber uit”.

De goedkeuring van de wetsvoorstellen kan de al moeizame Georgische toetreding tot de Europese Unie, een wens van een groot deel van de bevolking, nog verder weg brengen. De goedkeuring van de ‘Russische wet’, die organisaties die meer dan 20 procent van hun budget uit het buitenland krijgen dwingt zich te registeren als ‘buitenlandse agent’, zette de verhoudingen op scherp; de Europese buitenlandchef Josep Borrell riep het parlement op de wet weer in te trekken. De Europese Commissie begon in 2021 een rechtszaak tegen Hongarije na de invoering van een wet die de rechten van LHBTI’ers sterk inperkte.