Rol van CAF-team in Toeslagenaffaire overdreven, blijkt uit onderzoek

Het CAF-team, onderdeel van de Belastingdienst, heeft „in het politieke en maatschappelijke debat een onevenredig aandeel toegewezen gekregen met betrekking tot de Toeslagenaffaire”. Dat staat in een rapport van KPMG, waar demissionair staatssecretaris Marnix van Rij (CDA, Financiën) de Tweede Kamer donderdag over heeft ingelicht. De beschuldiging was „onterecht”.

Het Combinatieteam Aanpak Facilitators (CAF) werd in 2013 opgericht om ongeveer dertig medewerkers signalen van fraude te laten onderzoeken. Die gingen onder meer over gastouders die onterecht kinderbijstand zouden krijgen. In 2014 werden de toeslagen van zo’n driehonderd gezinnen van een gastouderbureau uit Eindhoven stopgezet en de ouders zonder voldoende bewijs als fraudeurs aangemerkt. Het was het begin van de Toeslagenaffaire en kwam bekend te staan als de CAF-11-zaak, omdat lang gedacht werd dat het CAF-team aanzet had gegeven tot het intrekken.

Het rapport concludeert dat het CAF-team niet „zelfstandig toeslagen kon stopzetten of aanslagen inkomensheffing kon opleggen”. Wel voerden medewerkers bijvoorbeeld „normoverdragende gesprekken” met onder meer studentenorganisaties om huurtoeslagfraude door hun leden te voorkomen. Maar het was aan afdelingen van de Belastingdienst zelf om al dan niet te luisteren naar de „nietbindende adviezen” van het CAF-team.

Ook eerdere klachten ongegrond

Een maand geleden bleek uit een vertrouwelijk conceptrapport van een onafhankelijke commissie dat NRC inzag al dat de klachten die advocaat Eva González Pérez tegen twee medewerkers van het CAF-team indiende, ongegrond waren. González Perez verzette zich jarenlang tegen de manier waarop de gehele Belastingdienst was omgegaan met de gastouders van het gastouderbureau in Eindhoven, dat eigendom was van haar echtgenoot.

Maar wat de CAF-teamleden kreeg ze ongelijk. Zij waren niet betrokken bij het stopzetten van de toeslagen van klanten van het gastouderbureau, stond in het conceptrapport. „Vanuit hun hoedanigheid als CAF-teamlid hebben zij alleen hun bevindingen aan de afdeling Toeslagen doorgegeven en zijn zij niet of nauwelijks op de hoogte geweest van de verdere afhandeling door Toeslagen en het feit dat toeslagen van ouders werden stopgezet.”


Lees ook

Onafhankelijke commissie: ‘Klachten advocaat Eva González Pérez tegen CAF-team ongegrond’

Eva González Pérez bij een  hoorzitting  over het Toeslagenschandaal.