Noord-Korea beweert met succes nieuw type kernraket te hebben getest

Noord-Korea beweert woensdag een nieuwe raket getest te hebben, die is uitgerust met verschillende kernkoppen. Dat meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA donderdag. Volgens Noord-Korea verliep de test van de zogenoemde MIRV „succesvol”.

Na de lancering van een MIRV worden de drie kernkoppen in het projectiel van elkaar gescheiden, om los van elkaar op verschillende doelen af te gaan. Zo kunnen MIRV’s de vijandige luchtafweer overweldigen.

Zo’n raket staat hoog op de verlanglijst van geavanceerd wapentuig die de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in 2021 presenteerde op een partijbijeenkomst. Daarop stonden verder onder meer militaire spionagesatellieten en langeafstandsraketten op vaste brandstof.

Sindsdien heeft Noord-Korea een behoorlijk deel van die wensen al verwezenlijkt. Daarbij wordt het mogelijk bijgestaan door Moskou, waarmee het sinds de Russische invasie in Oekraïne steeds warmere betrekkingen onderhoudt. In ruil voor onder meer Russische brandstof en voedsel, maar vermoedelijk ook militaire technologie, levert Noord-Korea op grote schaal munitie aan Rusland voor gebruik op het slagveld in Oekraïne.


Lees ook

Noord-Korea bouwt uit alle macht aan geavanceerder wapentuig

Op een door het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA verspreide foto is de lancering te zien van wat volgens het regime een hypersone raket op vaste brandstof is. Pyongyang werkt hard aan een arsenaal geavanceerde wapens.

Analisten van het Zuid-Koreaanse en Amerikaanse leger denken echter dat Noord-Korea jokt over de geslaagde MIRV-test. Het buurland spreekt van „bedrog” om de mislukte lancering van dinsdag te verbergen. Volgens een analyse van het Zuid-Koreaanse leger en het Amerikaanse leger werd deze raket afgevuurd voor de oostkust van Noord-Korea en ontplofte hij in de lucht. Ook denkt Zuid-Korea dat de foto’s die Noord-Korea heeft gepubliceerd van de test gemanipuleerde of hergebruikte foto’s van een eerdere lancering zijn.

Niettemin veroordelen de VS, Zuid-Korea en Japan de raketproef van dinsdag, die in strijd is met resoluties van de VN-Veiligheidsraad. Ook waarschuwen ze voor verdere provocaties in de nasleep van de top van vorige week tussen de Noord-Koreaanse president Kim Jong-un en de Russische president Vladimir Poetin.