VS handhaven opschorting van levering zware bommen aan Israël

De Verenigde Staten blijven Israël een pakket zware bommen onthouden. Dat hebben hoge functionarissen van het Witte Huis woensdag verteld aan de Israëlisch minister van Defensie Yoav Gallant tijdens zijn bezoek aan de VS, meldt persbureau Reuters op basis van een bron binnen de Amerikaanse overheid.

Het gaat om een leverantie van zware bommen van 500 en 2000 pond, die de Amerikaanse president Joe Biden in mei aankondigde op te schorten. De levering blijft vooralsnog op pauze, terwijl de VS en Israël erover in gesprek zijn. De VS vrezen dat Israël de bommen gebruikt tegen burgers in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook waar inwoners als laatste toevluchtsoord naartoe zijn verplaatst.

Volgens de Amerikaanse functionaris blijven de VS doorgaan met de levering van lichtere bommen aan Israël voor de oorlog tegen Hamas in Gaza en ook Hezbollah in Libanon. Tijdens zijn bezoek aan de VS heeft Gallant gezegd dat het Israëlische leger „in staat is om Libanon terug te brengen naar het stenen tijdperk” in de oorlog met Hezbollah, als geen diplomatieke oplossing gevonden kan worden.

Het pakket zware bommen is tot dusver het enige dat de VS aan Israël hebben onthouden. Gallant zei dat tijdens zijn bezoek „obstakels zijn weggenomen en knelpunten zijn aangepakt” om wapenleveringen voort te zetten.

Israëlisch defensieminister Gallant tijdens zijn bezoek aan de VS met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken.
Foto Jacquelyn Martin/Reuters