‘Oligarchische’ verdeling EU-banen levert radicaal-rechts nog geen topbanen op – tot ongenoegen van Italië

Een politieke aardverschuiving was het niet, maar de ‘ruk naar rechts’ was niettemin duidelijk bij de recente Europese verkiezingen. Toch lijkt die geen directe weerslag in de verdeling van de Europese topposities te krijgen – met als gevolg groeiende wrevel in met name Italië.

Deze donderdag komen Europese regeringsleiders naar Brussel om de ‘topjobs’ af te hameren. Het is de laatste topontmoeting voor scheidend demissionair premier Mark Rutte, nadat hij woensdag officieel benoemd werd tot nieuwe secretaris-generaal van de NAVO.

Op welke namen de leiders gaan uitkomen staat al zo goed als vast: in Brussel circuleerden maanden geleden al lijstjes met kanshebbers. Christen-democraat Ursula von der Leyen opnieuw als voorzitter van de Commissie. De voormalige Portugese premier António Costa, een sociaal-democraat, als voorzitter van de Europese Raad. En liberaal Kaja Kallas, de premier van Estland, als nieuwe EU-buitenlandchef.

Heel Europa mocht vervolgens naar de stembus. Er werd gesondeerd en gedineerd en, grote verrassing: het lijstje namen voor topfuncties dat donderdag op een EU-top gepresenteerd wordt, is precies zoals voorspeld.

Gevoelig verlies

Dat is niet heel verwonderlijk: de centrum-coalitie van de drie middenpartijen, die ook in de vorige regeerperiode nauw samenwerkten, heeft na de verkiezingen stand gehouden en de drie hebben nog steeds een meerderheid in het Europees Parlement. Tegelijk wringt het wel, omdat het verbond van christen-democraten, sociaal-democraten en liberalen terrein heeft verloren aan radicaal-rechts.

Meloni ergerde zich er duidelijk aan dat de ‘traditionele drie partijen’ de posities als vanouds wilden verdelen

De radicaal-rechtse politieke familie van Europese Hervormers en Conservatieven (ECR) heeft de liberalen zelfs in grootte van de derde plaats verdrongen. Juist afgelopen week leek de liberale ‘Renew-fractie’ in het EP een gevoelig verlies toen de Tsjechische ANO-partij van oud-premier Andrej Babis besloot met haar zeven zetels te vertrekken. Het brengt de liberale groep op een verwacht totaal van 75 zetels – tegenover 102 in de afgelopen periode en 83 van de ECR-fractie.

Die politieke verschuiving is in de nieuwe bezetting nog niet zichtbaar. En dat zorgt voor wrevel, met name bij een van de weinige Europese regeringsleiders die wél gesterkt uit deze verkiezingen kwam: de Italiaanse premier Giorgia Meloni. Binnen de ECR-groep is haar partij Fratelli d’Italia met afstand de invloedrijkste speler.

Al tijdens een informeel overleg over de topfuncties in Brussel vorige week liet Meloni duidelijk haar ergernis merken over de manier waarop de ‘traditionele drie partijen’ ook dit keer weer de posities wilden verdelen. Tot aanpassingen heeft het niet geleid: deze dinsdag sloten die drie precies het verwachte banen-akkoord, zodat het donderdag eigenlijk alleen nog maar door de regeringsleiders bekrachtigd hoeft te worden.

In het Italiaanse parlement hekelde Meloni woensdag de „oligarchie” en de „conventio ad excludendum”, die volgens haar plaatsvond: een „overeenkomst tot uitsluiten” van „bepaalde politieke krachten”. „Geen enkele authentieke democraat die in volkssoevereiniteit gelooft, kan het aanvaardbaar vinden dat er in Europa pogingen zijn ondernomen om over topposities te onderhandelen nog vóórdat Europa naar de stembus ging.”

Krappe meerderheid

Meloni waarschuwde ook voor de „kwetsbare” meerderheid die aan het akkoord ten grondslag ligt. Dat raakt aan een gevoelig punt: Von der Leyen moet als Comissievoorzitter nog de steun krijgen van een meerderheid van het Europarlement. Zonder de steun van partijen die niet in de coalitie zitten, is die zeer krap. Volgens de Italiaanse premier zouden de nieuwe EU-leiders later in hun termijn zeker op moeilijkheden gaan stuiten.

De irritatie van Meloni doet ertoe: naar verwachting blijft zij de komende jaren een Europese speler van belang, met wie niet alleen Von der Leyen als terugkerend Commissievoorzitter, maar ook Europese regeringsleiders moeten samenwerken.

Het Italiaanse ongenoegen over de ‘banendeal’ is te zien als signaal van hoe de EU worstelt in de omgang met de nieuwe radicaal-rechtse politieke realiteit. Maar de getoonde ergernis is óók strategisch: Rome aast ook op een eigen invloedrijke functie. Ter compensatie krijgt ze die naar verwachting ook, in de vorm van een hoge Eurocommissaris die over industrie, handel of mededinging gaat – mogelijk in een combinatie daarvan. Maar ook Frankrijk eist die plek op.

Of het lukt Meloni donderdag al tevreden te stellen is onzeker. In theorie is de vereiste ‘ruime meerderheid’ van regeringsleiders vóór het banenakkoord zonder de Italiaanse mogelijk. Maar of regeringsleiders het aandurven voorbij te gaan aan zo’n groot EU-land met zo’n uitgesproken premier is ongewis: het kan de verhoudingen flink verzuren.

Formeel gaat Von der Leyen straks over de samenstelling van de Commissie, maar op dat spel nemen landen nu al een voorschot. Deze samenstelling is een complexe puzzel, omdat er gezocht wordt naar een goede man-vrouw-balans, elk land een zo zwaar mogelijke portefeuille probeert te krijgen én de machtsverhoudingen in Europa dus nog een rol spelen.

Ook al stuurt elk land een commissaris naar Brussel, het is uitdrukkelijk niet de bedoeling dat deze de expliciete opdracht meekrijgt de nationale belangen te behartigen. Dat leidde in Nederland dinsdag tot frictie tussen de partijen van het nieuwe kabinet en de demissionaire premier die nog één keer op een top in Brussel moet optreden.

NSC en BBB vroegen in de Tweede Kamer om een Eurocommissaris die Nederlandse belangen zal behartigen. Rutte legde dat verzoek naast zich neer en gaf er meteen een lesje Europese regelgeving bij: ,,Het is niet dé Nederlandse Commissaris, het is de Commissaris die door Nederland is voorgedragen. Ik moet opmerken dat de Commissie haar verantwoordelijkheden onafhankelijk uitvoert, conform artikel 17, lid 3 van het verdrag, maar dat hoef ik de heer Omtzigt niet uit te leggen. Want die hecht zeer aan dit soort afspraken.”