Gábor Reisz maakte een film over alledaags nationalisme in Hongarije: ‘Ik kan zowel rechts als links begrijpen’

Abèl heeft een oogje op Janka, maar Janka heeft een crush op hun geschiedenisleraar. Zo kun je volgens regisseur Gábor Reisz (1980) beginnen zijn droogkomische en verontrustende satire Explanation for Everything samen te vatten. De derde film van de Hongaar ging vorig jaar in première op het filmfestival van Venetië en is inderdaad een soort theorie van alles. Hij gaat over Gen Z-eindexamenstress, social media, geschiedvervalsing, fascisme en fanatisme en de rancune van mensen die zich tekort gedaan voelen.

Dat is op zich al ingewikkeld genoeg, maar Reisz en zijn coscenarist Éva Schultze besloten het rechttoe rechtaan-coming-of-age-scenario dat erin culmineert dat Abèl tijdens zijn mondeling examen geschiedenis geen woord uitbrengt, ook nog eens te vertellen als een omgekeerde doos puzzelstukjes. „Soms als een situatie complex is”, vertelde Reisz vorig jaar in Venetië, „dan zit er niets anders op dan het verhaal erover nog complexer te maken. Maar serieus: soms heb je om tot de kern van de zaak door te dringen genuanceerde, en misschien elkaar tegensprekende verhalen nodig. Dat wil niet zeggen dat er geen waarheid is, wel dat we die pas kunnen begrijpen als we alle verschillende perspectieven hebben doorgrond. Dus toen besloten we het Rashomon-effect te gebruiken, waardoor we de film vanuit de ervaring van Abèl, zijn vader, en zijn leraar konden vertellen.”

Dat Rashomon-effect is vernoemd naar de gelijknamige Japanse film uit 1950 van Akira Kurosawa, waarin de moord op een samoerai wordt verteld door zijn vrouw, door een bandiet en zelfs, via een medium door de dode man zelf. Uiteindelijk wordt de waarheid niet gevonden door een rechtszaak, maar door het morele gedrag van een van de vertellers. Het is een structuur die in veel puzzelfilms wordt gebruikt, en in de Amerikaanse film al werd gebruikt door Orson Welles in Citizen Kane (1941) en Quentin Tarantino met variaties in bijna al zijn films.

In Explanation for Everything gaat het er ook niet om de waarheid te achterhalen (al zit die altijd ingewikkelder in elkaar dan je denkt), maar te laten zien dat volgens Reisz iedereen een punt heeft: „Mijn vader is rechts, mijn vrienden zijn links, en ik ben een twijfelaar die soms gewoon niet weet waar hij staat, omdat ik elk standpunt wel kan begrijpen. Handig voor een filmmaker, misschien niet zo handig in het echte leven waarin nu steeds meer stellige opvattingen van ons worden verwacht.”

De film is ook losjes geïnspireerd door de studentenprotesten aan de befaamde SZFE Universiteit voor Theater en Film in Boedapest in 2020, waar Reisz tien jaar geleden afstudeerde. De regering Orbán verving toen zonder overleg het bestuur en wilde het beheer van de opleiding overdragen aan een particuliere stichting. Studenten vreesden voor de academische vrijheid en bezetten het gebouw, al snel bijgestaan door theatermakers en filmregisseurs. Reisz: „Binnen de kortste keren hadden rechtse kranten de studenten gelabeld als links tuig, communisten, anarchisten, een gevaar voor de openbare orde en wat al niet. Maar het enige waar deze studenten om vroegen was de vrijheid om te studeren. Toen heb ik gezien hoe snel er een mediashitshow kan ontstaan die in fakenieuws ontaardt.”

„Zodra je een film gaat maken, wordt alles fictie”, haast Reisz zich daaraan toe te voegen. „De film is niet gebaseerd op ware gebeurtenissen, maar Hongarije is een echt land, een bipolair land met een verpolitiekt onderwijssysteem waar de vrije pers onder druk staat. Dat is geen fictie. Maar ik denk dat hij relevant is voor veel landen in Europa waar rechts-populistische partijen de macht grijpen.”

Net als in zijn eerste film For Some Inexplicable Reason (2014) gebruikt Reisz in Explanation for Everything straatinterviews als een Grieks koor dat commentaar geeft op de gebeurtenissen en gebruikt hij verticale telefoonbeelden om te laten zien dat elk kader een beperkt zicht op de wereld geeft. Hij houdt ervan om te experimenteren – te „spelen” – zegt hij: „Allereerst omdat je tijdens het maken van een film, wat zo’n lang en intensief proces is, ook een beetje plezier moet hebben. Ten tweede omdat film overal is. In het nieuws, op onze telefoon. Dus is het ook belangrijk om te laten zien hoe filmbeelden een werkelijkheid construeren.”

Een klein maar cruciaal plotmotortje is het nationalistische speldje dat Abèl op zijn revers draagt, de dag dat hij examen moet doen. De precieze reden blijft onduidelijk, dus is er van alles te speculeren. Reisz: „Hij zegt tegen zijn vader dat hij is gezakt omdat hij dat speldje droeg. Was het expres? Wilde hij zijn docent provoceren? Of zat het er nog op vanwege een nationale feestdag? Op dezelfde manier kun je zijn zwijgen ondervragen. Het is duidelijk dat hij niet heeft gestudeerd. Maar misschien zwijgt hij ook omdat hij al zoveel onzin en propaganda heeft gehoord, dat hij simpelweg niet meer weet wat te zeggen.”