Cyberaanval legt overheidsdiensten in Indonesië al dagen plat, hackers eisen 8 miljoen dollar losgeld

Twee tijdelijke nationale datacentra van Indonesië zijn afgelopen donderdag gehackt. Sindsdien zitten honderden digitale overheidsdiensten op slot. Dat meldt persbureau AP. De cyberaanvallers eisen acht miljoen dollar (ruim zeven miljoen euro) losgeld, maar de Indonesische overheid zegt dat niet te willen betalen. Het is een van de grootste cyberaanvallen die het land in de afgelopen jaren meemaakte, zegt het Indonesische Cybersecurity Research Institute.

Zo’n tweehonderd digitale overheidsdiensten waar miljoenen Indonesiërs gebruik van maken zijn aangevallen. Zo is het op dit moment nog altijd niet mogelijk om vergunningen aan te vragen en kunnen aspirant-studenten zich niet inschrijven bij een universiteit. Op luchthavens was het tijdelijk niet mogelijk om reizigers een visum te geven, maar dat probleem is inmiddels opgelost. Dat vertelt een hooggeplaatste functionaris bij het Indonesische ministerie van Communicatie en Informatica aan onder meer journalisten van persbureau AP.

De hackers hebben bij de aanval gebruik gemaakt van een vernieuwde versie van een gijzelsoftware van LockBit, Brain Cipher geheten. Dat meldt de The Jakarta Post. Lockbit is een gijzelsoftwarebouwer. Ook in Nederland maken hackers gebruik van hun diensten.

In ruil voor acht miljoen dollar laten de hackers de gegijzelde data vrij. Maar de overheid probeert op andere manieren de versleutelde data toegankelijk maken. Budi Arie Setiadi, de minister van Communicatie en Informatica, laat AP weten het losgeld niet te willen betalen.


Lees ook

LockBit, de gevaarlijkste gijzelsoftwarebende, staat 24 uur per dag paraat voor chantage

LockBit, de gevaarlijkste gijzelsoftwarebende, staat 24 uur per dag paraat voor chantage