Na 40 jaar is ‘Purple Rain’ nog steeds meesterlijk meeslepend

Een countrysong was het nummer ‘Purple Rain’ van Prince aanvankelijk. En ook een mogelijk duet met Stevie Nicks. Wat een lekkere anekdote is het toch hoe popster Prince de Fleetwood Mac-zangeres vroeg de tekst te schrijven voor wat zijn ‘Purple Rain’ moest worden. En dat zij weigerde.

Want toen ze de instrumentale versie van de track kreeg opgestuurd – tien minuten, met intens lange gitaarsolo – kreeg ze er paniek van, vertelde Stevie Nicks in 2013 aan het tijdschrift Mojo. „Ik belde hem en zei: Prince, ik kan dit niet. Ik heb het nummer nu honderd keer beluisterd en ik weet gewoon niet wáár ik moet beginnen. Het is teveel. Het is als een film, het is episch.” Saillant: ook zei ze dat zijn vraag kwam tijdens een flirt tussen hen – ze draaiden in die tijd wat om elkaar heen.

De uiteindelijk versie van het nummer ‘Purple Rain’, begin augustus 1983 opgenomen door Prince met zijn band The Revolution in een nachtclub in Minneapolis, werd uiteindelijk een machtige crossover tussen rock, r&b en gospel. Gitarist Wendy Melvoin, negentien jaar, had het nummer, stoeiend met de gitaarpartijen, ontdaan van zijn country-uitstraling. Prince werkte het uit naar een powerrockballad in gospelsfeer. De apotheose: een emotionele gitaarsolo.

Albumcover ‘Purple Rain’, 1984.

Het nummer is als titeltrack van het album Purple Rain (1984) een voorloper van de soundtrack die hoorde bij de gelijknamige semi-autobiografische film, die op 27 juli 1984 in première ging. Het is Prince’ zesde plaat (zijn eerste soloalbum verscheen in 1978, For You). En het wordt een triomf: zijn doorbraak naar een groter publiek, van underground artiest tot een artistiek en ongrijpbaar popgenie. Niet alleen won het album een film-Oscar voor de ‘Best Original Song Score’ maar ook meerdere Grammy’s.

De paarse regen was een symbool van naderend onheil. In de film speelde Prince een jonge gekwelde muzikant die leed onder zijn gewelddadige, verslaafde vader, experimenteerde met liefde en lust, en muzikaal werd uitgedaagd door een andere band. De film gaat over verloren liefde en het gebrek aan vertrouwen. Maar er was ook de spirituele, religieuze ondertoon, die in veel van zijn muziek terugkwam.

De kleur paars werd zijn handelsmerk. Je kon hem uittekenen, in die paarse trenchcoat met brede schoudervulling en studs, witte blouse met opstaande kraag en weelderige ruches. Zijn gitaren bleven met de jaren paars. Hij kreeg zelfs zijn eigen officiële kleur paars: Love Symbol #2.

Paisley Park

Dit jaar, op 25 juni, bestaat het album Purple Rain veertig jaar. En dat wordt gevierd. Met een nieuw boek Prince and Purple Rain: 40 Years door Andrea Swensson. En met muziekfeestjes. Bij zijn muziekenclave Paisley Park in Chanhassen bijvoorbeeld, een stadje op een half uur van Minneapolis, waar Prince tot zijn dood in 2016 dag en nacht creatief kon zijn. Nog bij leven zette hij er graag de deuren open. Dan verscheen op zijn website een aankondiging voor een show voor diezelfde nacht. Na zijn dood is Paisley Park net zo’n commercieel bedevaartsoord geworden als Graceland van Elvis Presley.


Lees ook

Prince ontvangt gasten: op bezoek in Paisley Park

Foto NPG Records

De Prince Estate ziet in dit jubileum volop commerciële mogelijkheden voor een bezoek aan de muziekoase. Zo zijn er dit hele weekend in de concertzaal shows van zijn vroegere bands, van The Revolution tot The New Power Generation. Die optredens zijn voor veel geld te upgraden naar diverse luxueuze vip-arrangementen. Van een exclusieve rondleiding, Purple Rain-luistersessies en vertoningen van de succesfilm. Of, Chanhassen ligt tussen mooie meren, een boottocht over Lake Minnetonka. Dat tochtje refereert aan een filmscène waarin Prince (‘Kid’) zijn love interest bij een meer uitdaagt ‘zich te zuiveren’ in het meer. Schalks springt ze er naakt in. Wat hem bevalt. Om er droogjes aan toe te voegen dat dit alleen niet dat genoemde ‘zuiverende’ meer is.

Wat is het album Purple Rain met zijn negen songs veertig jaar later? Nog altijd dat meesterlijk meeslepende werk tussen donker en licht. Publiek dat de muziek (en film) ooit als jongeling hoorde en zag, sleept het een leven lang met zich mee. In de versmelting van funk, rock, soul blijft de broeierige, sexy vibe overeind, al vanaf de eerste noten van ‘Let’s Go Crazy’ en het zinnetje dat de funky hoogmis inleidt: „Dearly beloved, we are gathered here today to get through this thing called life.”

Neem de aantrekkelijke smachtballade ‘The Beautiful Ones’, het dampende, destijds controversiële ‘Darling Nikki’. ‘Computer Blue’, met het intro door Wendy & Lisa, dat leidt naar een psychedelische jamkolk. En dus ‘Purple Rain’ – geen nummer dat Prince tijdens zijn optredens vaker speelde. Het stikt online van imponerende uitvoeringen, van de glamoureuze versie bij de Super Bowl 2007 (in de echte regen), de Grammy-show in duet met Beyoncé, tot een afterpartyconcert.

https://www.youtube.com/watch?v=bm03wqLY3Nc

Purple Rain, the musical

Ondertussen is er ook een Purple Rain-musical in de maak, gebaseerd op de film. Die zal het voorjaar van 2025 in première gaan in het State Theatre Minneapolis. Volgens Rolling Stone staan sommige gedateerde (te gewelddadig, vrouwonvriendelijk) scènes nog ter discussie. Scenarist Branden Jacobs-Jenkins hecht er waarde aan te benadrukken hoe de hoofdpersoon zich aan zijn demonen probeert te ontworstelen. „Dat is gewoon niet altijd even fraai. Wat je je moet afvragen is: wat haal ik weg zonder dat het Purple Rain niet meer is?”

De grote vraag is natuurlijk: wie gaat Prince spelen? In elk geval opzettelijk geen bekende ster. Er zijn naar verluidt al duizenden kandidaten gezien. Interessant is dat de erven van Prince toestemming hebben gegeven voor uitbreiding van de songs, omdat de plaat ‘slechts’ negen liedjes omvat. Er mag dus gegrasduind worden in de Prince-catalogus van diezelfde periode, wat kleine juweeltjes kan opleveren aan onuitgebracht, soms ondergewaardeerd materiaal. Dat is pas echt een waar feestje voor fans.