Aanspreken: de kunst van de kritische noot

„Aanspreken op gedrag.” „Openhartige feedback.” „Corrigerend vermogen.” We willen het wel, maar we doen het niet. We vinden het doodeng om collega’s die niet presteren of irritant gedrag vertonen eerlijk te zeggen wat we vinden. Wat werkt?

Aanspreken en feedback

Coach en auteur Gytha Heins onderzocht een paar jaar geleden de praktijk van het aanspreken in Nederlandse bedrijven en schreef het boek Aanspreken? Gewoon doen! Volgens haar gaat ‘aanspreken’ een stap verder dan het geven van feedback. Iemand terloops melden dat er een typo zit in z’n mail, dat lukt nog wel. Maar eerlijk zeggen dat je klaar bent met iemands flauwe grappen, voortdurend te laat komen of micromanagement, dat vergt moed.

Een paar lessen uit het werk van Heins en anderen die zich verdiepten in de kunst van de kritische noot.

1) Werk eerst aan de relatie

Een belangrijke rode draad in bedrijfskundig onderzoek luidt: goede onderlinge relaties maken alles makkelijker. Dat geldt ook voor commentaar geven en ontvangen. Herkenbaar en logisch. Feedback van een vervelende collega voelt vaak als onterechte afkeuring die voortkomt uit zijn persoonlijkheidsstoornis. Maar kritiek van een goede vriend, iemand bij wie je je veilig voelt, ervaar je als eerlijk en waardevol advies.

2) Zorg voor duidelijke afspraken

Veel bedrijven hebben wel heldere afspraken over targets, maar niet over hoe je als collega’s samenwerkt om die te halen, zegt Heins. Dat maakt het lastig om elkaar kritisch aan te spreken op zaken waar meningen over kunnen verschillen. Zoals tijd, kwaliteit of communicatie.

Tip: leg per project, team of periode, samen enkele ‘heilige principes’ vast. Concrete afspraken over hoe je wilt samenwerken. Spreek uit dat je elkaar altijd op die principes mag aanspreken.

3) Geef veel sneller en veel vaker gewone feedback

Sommige bedrijven kiezen doelbewust voor ‘fast feedback’. Geen lange evaluatiegesprekken eens per jaar, per kwartaal of per maand. Maar meerdere keren per week, tijdens een klus of op vaste momenten, bespreken: „Wat gaat goed, wat kan beter?”

Voordelen? Het geven en krijgen van kritische feedback wordt normaler. Het leereffect is groter. En bovendien pak je problemen aan als ze nog klein zijn.

4) Vragen om kritiek maakt alles makkelijker

Kritische feedback geven zonder uitnodiging is sociaal vreselijk ingewikkeld. Vragen om kritiek is net wat makkelijker om te doen. Zo maak je het makkelijker om gewoon eerlijk te zijn. Wie leidinggeeft moet hierin het voortouw nemen. Vraag geregeld aan je team: „Wat kan ik beter doen?”

Ten slotte: er zijn online legio tips te vinden voor het juist verwoorden van kritiek. Heel fijn. Maar pas op dat dit niet leidt tot extra stress: doe ik het wel goed?

De meesten van ons blijven, ook na oefenen en trainen, tamelijk klunzig in het geven en accepteren van kritiek. Dit hardop uitspreken naar elkaar en zeggen dat je het spannend vindt, werkt vaak beter dan het beste stappenplan.