Choreograaf Anne Teresa De Keersmaeker beticht van grensoverschrijdend gedrag

Anne Teresa De Keersmaeker, choreograaf en algemeen directeur van het vooraanstaande Vlaamse dansgezelschap Rosas, wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt zaterdag uit onderzoek van De Standaard op basis van een intern rapport en gesprekken met ex-medewerkers.

Uit de interne documentatie, ingezien door de Vlaamse krant, blijkt dat de 64-jarige De Keersmaeker zich schuldig zou hebben gemaakt aan onder meer kwalijk taalgebruik, subtiele pesterijen en kwetsende opmerkingen. Er zou „onvoldoende psychologische veiligheid op de werkvloer” zijn, aldus het rapport. Die informatie is in 2022 gebundeld naar aanleiding van gesprekken tussen een extern vertrouwenspersoon en 24 personeelsleden van het dansgezelschap.

Daarnaast sprak De Standaard met ruim twintig ex-medewerkers. Meerderen stapten de afgelopen jaren op, ook vanwege het bewind van De Keersmaeker. De choreograaf kon dansers „het gevoel geven dat je waardeloos was”, aldus een van de ondervraagden.

Door de coronapandemie raakte het gezelschap in financieel zwaar weer. Dat verergerde de sfeer binnen Rosas. In een reactie erkent het gezelschap de signalen, maar wil het niet ingaan op concrete situaties. De Keersmaeker heeft zelf niet gereageerd.

De Keersmaeker richtte in de jaren tachtig Rosas op. Ze won verschillende prijzen zoals het Oostenrijkse Erekruis voor Wetenschap en Kunst, de Helena Vaz da Silva European Award en in 2012 de prijs voor Algemene Culturele Verdienste van de Vlaamse regering.