Als de Frozen-hit ‘Laat het los’ begint, kolkt een golf van opwinding door het Circustheater

Een golf van opwinding kolkt door het Circustheater, als de pianonoten van Disney-hit ‘Laat het los’ opklinken. Dit is het moment waarop iedereen het eerste uur van Frozen blijkbaar heeft gewacht. In haar lichtblauwe jurk schrijdt actrice Vajèn van den Bosch naar het midden van het toneel: ‘De sneeuw glanst zacht, in het maanlicht vannacht…’

In de succesvolle animatiefilm uit 2013 is (het vertaalde) ‘Let it go’ een muzikaal hoogtepunt, het liedje dat ouders tot wanhoop dreef, als het wéér luidkeels door de woonkamer schalde. In het nummer schudt de jonge koningin Elsa haar eenzaamheid van zich af en omarmt ze de magische krachten, waar ze lang tegen heeft gevochten. In de film is dit een krachtig moment; de theaterbewerking doet daar niet voor onder. In de laatste scène voor de pauze schuiven schotsen en dwarrelen kristallen over het toneel, terwijl Van den Bosch’ warm-heldere stemgeluid naar een zinderende climax stijgt.

Ballades en vrolijke deuntjes

De musicaladaptatie van Frozen beleefde in 2018 haar première op Broadway en is sinds 2021 op West End te zien. In datzelfde jaar kreeg Duitsland de eerste Europese première met Die Eiskönigin. En nu is er een Nederlandse variant, eveneens geproduceerd door Stage Entertainment. Frozen blijkt een echte familiemusical: geschikt voor jonge kijkers, maar met genoeg vaart en vertelkracht om ook een ouder publiek te vermaken.

Wie in het pluche van het Circustheater zit, heeft waarschijnlijk de animatiefilm gezien en kan veel liedjes meezingen, maar vast niet allemaal: voor de musical werden ook zo’n tien nieuwe songs geschreven. De bekende en nieuwe nummers vormen een mooi geheel: een mix van emotionele ballades en vrolijke deuntjes als ‘De zomer’, het shownummer van sneeuwpop Olaf. In de musical is dit personage nog leuker dan in de film – zeker in handen van poppenspeler Steven Roox, die deze ‘sidekick’ even brutaal als aandoenlijk maakt.

Bont gezelschap

Frozen drijft op de dynamiek tussen Elsa en haar zus Anna, een rol die energiek en met een goede timing wordt gespeeld door Nienke Latten. Als tegenpool van Elsa is zij een stuiterbal die valt voor de eerste man die ze tegenkomt, maar ook loyaal blijft, terwijl iedereen haar zus verkettert. Naast de band tussen deze vrouwen draait Frozen vooral om Anna’s mannen: prins Hans (sterke rol van Tristan van der Lingen) en rouwdouwer Kristoff (Naidjim Severina).

Waar Elsa iedereen op afstand houdt, verzamelt Anna – met haar ontwapende rechtdoorzee-houding – een bont gezelschap om zich heen, dat op een sneeuwavontuur gaat. Ondertussen worstelt Elsa met ‘krachten’ die er niet mogen zijn – een verhaallijn die in de gay-gemeenschap soms ook wel wordt geïnterpreteerd als een metafoor voor ‘in de kast’ zitten, de zinloze strijd tegen iets dat binnenin raast – een allegorie die Disney overigens nooit heeft onderschreven.

Uiteindelijk is Frozen een volle, maar wervelende musical met een sterke cast, waarin Van den Bosch het stralende middelpunt is. Haar Elsa is onafhankelijk en sterk, maar óók opvallend warmbloedig. Gecombineerd met de schitterende vormgeving – vol schuivende wanden, animaties en spectaculaire effecten – kan deze musical zelfs de grootste cynicus laten smelten.


Lees ook

Erik van Muiswinkel zit al de hele zomer teksten te vertalen over sneeuw en ijs

Erik van Muiswinkel zit al twee maanden „in een Frozen-tunnel.”